VAŽNO JE: Da li znate kako se pravilno jede bijeli luk?

Zanimljivosti
VAŽNO JE: Da li znate kako se pravilno jede bijeli luk?
.

Siguno je bijeli luk redovan gost u vašim jelovnicima, ali ova biljka je jako zdrava i uvijek se njoj okrećemo kada imamo prehladu ili gripu. On je u narodu poznat kao priodni antibiotik i jako je ljekovit, a to potvruđuju svi stručnjaci.

Ukoliko želite da na najbolji način iskoristite blagotvorno dejstvo bijelog luka trebate ga konzumirati često i pravilno.

-Prije konzumiranja ga zgnječite kako biste  podstakli enzimsku reakciju tokom koje nastaje alicin.

-Konzumirajte ga u sirovom stanju

-Ukoliko ga obrađujete termički neka to bude jako kratko

Većina ljudi izbjegava bijeli luk radi njegovog snažnog mirisa ali važno je da znate da on posjeduje sumpor koji ovoj namirnici daje ljekovita sredstva.

 Ukoliko želite da se rješite neprijatnog zadaha žvakajte peršunov list, zrno kafe ili komorača.

Ne propustite