EKSTREMNE PROMJENE VREMENA U EVROPI/ BAKIR KRAJINOVIĆ ZA NOVI.BA: Istraživanja naglašavaju ozbiljnost problema sa kojim ćemo se susretati

Bosna i Hercegovina
EKSTREMNE PROMJENE VREMENA U EVROPI/ BAKIR KRAJINOVIĆ ZA NOVI.BA: Istraživanja naglašavaju ozbiljnost problema sa kojim ćemo se susretati
.

“Spremite se, vrijeme u Evropi će postati još ekstremnije”, upozorili su naučnici sa Univerziteta u Newcastlu.

Kako se navodi u videu postavljenom na Twitter profilu “Sky newsa”, na osnovu istraživanja koje su sproveli naučnici  u narednim decinijama čeka nas mnogo vrelih talasa, mnogo više suša, ali i poplava.

Podsjeća se da se Pariz nedavno suočio sa strašnim poplavama, ali na kraju se upozorava da to neće biti posljednji evropski grad koji će se naći pod vodom.

O ovoj temi razgovarali smo sa klimatologom u Federalnom hidrometeorološkom zavodu Bakirom Krajinovićem koji je za Novi.ba kazao da ništa novo nije rečeno u ovom istraživanju, samo je ponovno potvrđeno da su klimatske promjene globalni fenomen koji se manifestuje na različite načine širom Evrope.

“Scenariji koji ukazuju da će Evropu u period 2050.-2100. zadesiti veće promjene nego što su to predvidjela dosadašnja istraživanja naglašavaju ozbiljnost problema sa kojim ćemo se susretati.” – kazao je Bakir.

EKSTREMNE PROMJENE VREMENA U BOSNI I HERCEGOVINI

U Bosni i Hercegovini iz godine u godinu imamo sve turbulentnije, rapidnije i dinamičnije procese vremena koji su očitiju u sve češćim ekstremima.  

“Svjedoci smo neglih promjena vremana. Posljednih nekoliko godina, na području naše zemlje, imali smo ekstremnu sušu 2012., pa ekstremne poplave 2014. Zatim rijetko viđene niske temperature u zimskom periodu, ali i značajno pozitivno odstupanje temperature u zimskim mjesecima. Sušne periode, sa visokim temperaturama što je pogodovalo velikim šumskim požarima. Sve ovo se dešavalo u nekoliko proteklih godina. “ – pojasnio je Krajinović za Novi.ba.

snijeg1

(Snijeg, Sarajevo, 2012. godina) 

Našeg sagovornika pitali samo da li scenarij spomenut u uvodu našeg članka možemo očekivati i u BiH.

“U Prvom, Drugom i Trećem nacionalnom izvještaju o klimatskim promjenama u BiH jasno je rečeno kakve promjene možemo očekivati i kako će se manifestovati na naše društvo. U periodu 2071-2100, promjena temperature za sezone zima (DJF), jesen (SON) i ljeto (JJA) očekuje se u obimu od 5,2 do 6 °C. Promjena temperature za proljeće (MAM) u istom periodu nešto je manja u odnosu na ostale sezone i očekuje se u obimu je od 4,6 do 5 °C. Promjene padavinskog režima manifestovat će se kroz povećan broj dana sa velikim količinama padavina, što će svakako negativno utjecati na naše društvo.” – kazao je Krajinović.

Naučnici navode da ako smanjimo efekat gasova "staklene bašte", posebno ugljendioksida, možemo smanjiti njihov utjecaj na život u budućnosti.

“Prilagodit se moramo promjena u prirodu koji nas okružuje. Što prije naše društvo izgradimo da bude otpornije na prirodne nesreće, to ćemo brže napredovati u svim ostalim aspektima kao društvo u cjelini.” – zaključio je Bakir Krajinović.  

 

 

 

 

Ne propustite