Zašto je slučaj trovanja 200 mališana zaboravljen preko noći?

Tema sedmice
Zašto je slučaj trovanja 200 mališana zaboravljen preko noći?
Baš kao da se radi o 200 zamorčića, a ne mališana. I šta bi se dogodilo da je ne daj Bože neko od djece umrlo?

Ni nakon tri sedmice još uvijek nije poznato od koje vrste salmonele je otrovano više od 200 mališana u vrtićima JU Djeca Sarajeva, piše novinska agencija Patria.

Upozorenje profesora sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Tarika Bajrovića da je vrlo važno da se otkrije da li je riječ o životinjskoj ili humanoj salmoneli, nadležni iz Zavoda za javno zdrastvo na čijem je čelu Snježana Balta nisu uopšte shvatili ozbiljno.

Zna se da je uzrok pavlaka, da je distributer Gold mignon firma iz Sarajeva, ali se ne zna ko je proizvođač pavlake. Ne zna se da li je bila pogrešno skladištena ili je pak napravljena od mlijeka zaraženih životinja?

Baš kao da se radi o 200 zamorčića, a ne mališana. I šta bi se dogodilo da je ne daj Bože neko od djece umrlo?

Ovako, mališani su izašli iz bolnice, vrtići rade, radi i Centralna kuhinja. Direktorica JU Djeca Sarajeva Mirjana Jovanović Halilović nastavila je da obavlja svoj posao bez trunke grižnje savjesti, iako bi baš ona trebala biti najzainteresovanija da se otkrija šta se dogodilo u aprilu ove godine.

Baš kao i u u slučaju trovanja troje djece u decembru 2014. godine. Djeca su i tada završila na KCUS-u. Sanitarna inspekcija je izlazila na teren, ali nikada do danas, a prošlo je evo pet mjeseci javno nije objavljeno čime su se djeca otrovala.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo koje je pokrenulo istragu na osnovi pisanja medija također još uvijek nema nikakvih informacija.

Da ponovimo - šta je salmonela?

Salmonela je bakterija koja može izazvati gastrointestinalnu infekciju poznatu pod imenom salmoneloza. Većina osoba inficiranih salmonelom boluje četiri do šest dana.

Simptomi poput povišene tjelesne temperature, mučnine, vodene dijareje, povraćanja i glavobolje najčešće se javljaju 12 do 72 sata poslije unošenja bakterije u organizam. Uobičajeni izvori salmonele su životinje koje se uzgajaju zbog mesa, zatim perad, sirovo mlijeko, jaja, a bakterija može biti prisutna i u vodi.

Ne propustite