Francuska ambasada i UNESCO - Bolja prezentacija Hagade

Bosna i Hercegovina
Francuska ambasada i UNESCO - Bolja prezentacija Hagade
.

Francuska ambasada u Bosni Hercegovini, u saradnji s UNESCO-om, finansirala je  obnovu i bolji nadzor prostorije Zemaljskog muzeja BiH u kojoj je pohranjena Hagada, kao i njenu bolju prezentaciju publici.

Inauguracija novog prostora bit će održana danas na Odjelu za arheologiju Zemaljskog  muzeja Bosne i Hercegovine, najavljeno je iz Francuske ambasade u BiH. 

Realizacija projekta  "Hagada, bliža vama" omogućit će Zemaljskom muzeju BiH čuvanje Hagade u boljim uslovima i prezentaciju prilagođenu publici.

Nivo zaštite Sarajevske Hagade od svjetlosti, promjena temperature i vlažnosti, ali i od požara ili krađe, značajno je podignut. Također, novi sistem prezentacije knjige umanjuje potrebu za čestim ručnim manipuliranjem, a što sve zajedno doprinosi njenoj boljoj zaštiti.

Francuska, UNESCO i Zemaljski muzej BiH također su poboljšali prezentaciju sadržaja Hagade.

Postavka velikog ekrana omogućuje da se stranice Hagade virtualno pregledaju, a zahvaljujući sredstvima UNESCO-a, kopije Hagade bit će ponovno odštampane, uz novu studiju koja će otkriti do sada nepoznate podatke.

- Projekt - Hagada bliža vama - izražava nastojanje Francuske da podrži budućnost Zemaljskog muzeja BiH. Nadamo se da će ova obnova pomoći Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine da u boljim uslovima krene u budućnost i da će podstaći i druge donatore da podrže valorizaciju njene neprocjenjive zbirke - izjavio je francuski ambasador u BiH Guillaume Rousson.

Kako je navedeno u saopćenju i UNESCO je izuzetno ponosan na učešću u projektu, koji finansira Vlada Republike Francuske, jer na taj način pomaže u zaštiti vrijednog rukopisa, svjedoka viševjekovnog suživota na ovim prostorima, koji je od novembra 2017. godine uvršten u Registar Pamćenje svijeta.

 

(Fena) 

 

Ne propustite