STANJE NA PUTEVIMA: Zbog sniježnih padavina usporeno se saobraća na većini puteva u našoj zemlji

Bosna i Hercegovina
STANJE NA PUTEVIMA: Zbog sniježnih padavina usporeno se saobraća na većini puteva u našoj zemlji
.

Zbog sniježnih padavina usporeno se saobraća na većini puteva u našoj zemlji. Na dionicama u višim predjelima ima snijega na kolovozu, a izdvajamo puteve: Bihać-Bosanski Petrovac-Lanište, Srbljani-Velika Kladuša, Bihać-Bosanska Otoka, Bosanski Petrovac-Drvar, Sarajevo-Rogatica, Gornji Vakuf-Prozor, Sarajevo-Tuzla, Kotor Varoš-Teslić, Trnovo-Foča, Livno-Bosansko Grahovo-Drvar, Livno-Kupres i Banja Luka-Turbe, kao i puteve prema graničnim prelazima Kamensko i Prisika.Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preporučuje se korištenje lanaca.

Zbog popriječenog teretnog vozila otežano se saobraća na magistralnom putu M-17 Jablanica-Mostar (u mjestu Donja Jablanica).

Zbog intenzivnih sniježnih padavina i jakog vjetra koji stvara sniježne nanose na snazi je zabrana saobraćaja za sva vozila na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje. Jak vjetar povremeno formira sniježne nanose i na putevima na širem području: Tomislavgrada, Glamoča, Bosanskog Grahova i Kupresa.

Na magistralnim putevima M-14 Srbljani-Bosanska Krupa i M-18 Dobro Polje-Brod na Drini upozoravamo na mogućnost sniježnih lavina.

Na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima moguća je mjestimična poledica. Ekipe putnih službi intervenišu na svim mjestima gdje je to neophodno, tako da su svi putevi prohodni. U južnim krajevima saobraća se po pretežno mokrom kolovozu. Skrećemo pažnju na učestale odrone, te savjetujemo oprezniju vožnju. Apelujemo na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u desnoj cijevi tunela Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Molimo vozače da na ovoj dionici autoputa voze smanjenom brzinom.

Zbog aktiviranih klizišta izmjenjen je režim saobraćaja i na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača.

Na magistralnom putu M-14.2 Resanovci-Drvar saobraća se jednom trakom, a razlog je urušavanje potpornog zida.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Na GP Izačić, zbog zimskih uvjeta za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere, saopšteno je iz BIHAMK-a.

Ne propustite