Oko 100 privrednika s područja TK-a na okruglom stolu BBI banke (VIDEO)

Bosna i Hercegovina
Oko 100 privrednika s područja TK-a na okruglom stolu BBI banke (VIDEO)
.

 „Kako povećati konkurentnost privrede Tuzlanskog kantona (TK) – internacionalizacija poslovanja, razvojne šanse, pronalazak investitora i otvaranje novih tržišta“ bila je tema okruglog stola koji je danas u Tuzli okupio oko 100 privrednika s područja TK-a.

Organizatori ovog događaja bili su BBI VIP Business Club i Bosna Bank International (BBI), s ciljem jačanja bh. privrede i konkurentnosti bh. proizvoda na inozemnom tržištu.

Na skupu su razmijenjena iskustava sa inostranih tržišta,  razgovaralo se o  prioritetnim sektorima privrede TK-a , a pružene su i  smjernice izvoznicima i kompanijama sa područja tog kantona.

Kako je rečeno, događaj je organiziran kao priprema za predstojeću 9. Međunarodnu poslovno-investicijsku konferenciju Sarajevo Business Forum (SBF) 2018., a predstavljene su i mogućnosti prezentacije projekata i poslovnih prilika za saradnju sa potencijalnim investitorima i poslovnim partnerima  na spomenutoj konferenciji.

Predstavnica BBI VIP Business Cluba Azra Čolić istaknula je da BBI banka svake godine promovira SBF,  a ove godine u Tuzli su to učinili s Udruženjem poslodavaca TK.

- Nastojimo pozvati privrednike s područja ovog kantona, koji do sada nisu učestvovali na SBF-u, da uzmu učešće i promoviraju svoj potencijal, kako zboga razvoja privrede, tako i za unapređenje izvoza - kazala je Čolić.

Po njenim riječima, ove godine je unaprijeđena platforma SBF-a, da svaki registrirani učesnik sam upravlja svojim profilom, na kojem će predstaviti profil kompanije i potrebne informacije za potencijalne investitore.

Predstavnik BBI banke Nermin Oprašić istaknuo je da ova banka nastoji pružiti podršku u finansiranju kako mikropoduzetnika, tako i srednjih preduzeća i velikih firmi.

Predsjednik UO Grupacije poslodavaca TK Ramiz Karić istaknuo je da su se danas privrednici TK-a okupili da u saradnji sa BBI bankom dođu do odgovora, šta bi to trebalo učiniti kako bi potencijali TK-a, koji su nesporni, bili u punom kapacitetu kada je u pitanju izvoz.

Naglasio je da je TK najjači industrijski kanton na kojem je razvijena drvoprerađivačka, metaloprerađivačka, hemijska industrija, a  također je razvijena proizvodnja plastike, kao i građevinski sektor, te turizam, ali je nedovoljno iskorišteni potencijal.

Smatra da se porezi i doprinosi u privredi moraju smanjiti, kao i veliki broj parafiskalnih nameta koji opterećuju privredu, uz konstataciju  da zemlje u okruženu stimulišu izvoznike, a da, nažalost, BiH to ne čini.

Ne propustite