ODLUČIO DA SKRATI MANDAT

VUČIĆEVA ODLUKA IZNENADILA SVE U SRBIJI: Skraćuje mandat, neće više biti predsjednik!

Objavljeno:21.02.2018 - 10:20
A A A Times Arial

Aleksandar Vučić najavio je da će na mjestu šefa SNS ostati još najviše godinu dana, čime će skratiti svoj četvorogodišnji mandat koji je dobio 2016. Poslije naredne izborne skupštine, Vučić kaže da će vođenje stranke prepustiti nekome drugome, jer ne namjerava da se kandiduje za još jedan mandat.

Predsjednik Srbije i SNS je najavio ovakav scenario kada je u emisiji „Ćirilica“ objašnjavao da njegovo učešće u predizbornoj kampanji pred beogradske izbore nije kršenje Ustava. Vučić je naglasio da je on predsjednik svih građana, a da je na stranačkim skupovima učestvovao vikendom, i to po sat vremena.

- Svakoga dana sam na poslu bar dva ili tri sata ranije od onih koji bi da me pobjeđuju i radim još sedam sati duže nego oni. Predsjednik sam i SNS još neko vrijeme. Vjerujem da je to maksimalno još godinu dana, do sljedećeg kongresa, odnosno Skupštine SNS. Za to vrijeme biću uvijek spreman da prihvatam udarce, ali i da odgovaram političkim protivnicima na neistine, licemerje, laž i sve drugo. To će biti minimum vremena koji tome posvećujem - rekao je Vučić.

vucic

On je poručio da sve građane tretira na jednak način i da mu to ne daje za pravo da bude neko ko neće da se bavi politikom uopšte.

Politički analitičar Dragomir Anđelković za Kurir kaže da će Vučić i po povlačenju sa čelne pozicije uspjeti da održi stabilnost SNS, ali da to ne može da traje unedogled.

- Vučić svakako ima u vidu nekoga ko bi ga naslijedio, a on bi nastavio da se angažuje unutar stranke i da svojim autoritetom podstiče njeno funkcionisanje. Međutim, to je prilično rizičan scenario. Poslije izvesnog vremena, sigurno bi Vučićev autoritet bio manji i više bi se ohrabrili oni koji unutar partije vode frakcionašku politiku - smatra Anđelković.

On otvoreno kaže da Vučić ne bi trebalo da napušta kormilo SNS.

Vjerujem da njegov autoritet može da održi stranku u stabilnosti i kad on nije na njenom čelu, ali nisam siguran da je to moguće dugoročno. A da li će se predomisliti? Pa to će zavisiti od odnosa unutar stranke. Ako vidi da su tenzije porasle i da mogu da ugroze partiju, postoje šanse da se predomisli - ocjenjuje sagovornik.

 

(Kurir.rs)

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!