Grabar-Kitarović: Honorari savjetnika 'Agrokora' previsoki i nemoralni

Region
Grabar-Kitarović: Honorari savjetnika 'Agrokora' previsoki i nemoralni
,

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović ocijenila je da je neodrživa pozicija Ante Ramljaka na mjestu povjerenika hrvatske Vlade za "Agrokor" jer je neko vrijeme bio zaposlen u firmi koja je sa ovim koncernom posredno sklopila milionski ugovor za savjetničke usluge.

Kitarovićeva je rekla da su honorari savjetnika "Agrokora" pretjerano visoki, duboko nemoralni i da predstavljaju sukob interesa.

Ona je u izjavi hrvatskim medijima navela da je Vlada preuzela odgovornost u vezi sa krizom u "Agrokorom" i spriječila urušavanje privrednog sistema.

"Dobro je da se stanje stabilizovalo, da su sačuvani poslovi i radna mjesta. Ali posebno brine činjenica da je slučaj 'Agrokor' Vladi oduzeo toliko energije da se svi sada bavimo gašenjem požara, a ne novim investicijama, otvaranjem novih radnih mjesta, reformom državne uprave", upozorila je Kitarovićeva.

Ramljak je podnio ostavku na mjesto povjerenika Vlade Hrvatske za "Agrokor" zbog stalnih napada i pritisaka. Ostavku je podnio premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću na sastanku u hrvatskoj Vladi na kojem je raspravljano o budućnosti "Agrokora".

Ramljak je prije dvije sedmice svu dokumentaciju o savjetnicima donio hrvatskom premijeru koji je naredio analizu.

Predaja dokumentacije je uslijedila nakon izbijanja afere u kojoj je otkriveno da je kompanija u kojoj je Ramljak radio prije preuzimanja funkcije povjerenika dobijala 250.000 kuna /33.600 eura/ sedmično za usluge glavnog savjetnika u procesu restrukturisanja "Agrokora.

(Srna)

 

Ne propustite