Njemački socijaldemokrati osramoćeni zbog novog člana - psa

Svijet
Njemački socijaldemokrati osramoćeni zbog novog člana - psa
.

Njemačli socijaldemokrati (SPD) bili su u utorak prisiljeni izjaviti da psu Limi, trogodišnjoj ženki, neće biti dopušteno glasati s članovima stranke o koalicijskom sporazumu s konzervativcima Angele Merkel, usprkos tome što se ona pridružila stranci. 
 
Dnevnik Bild objavio je u utorak fotografiju psa s crvenim šalom oko vrata, što je boja SPD-a, pod naslovom: "Ovaj pas može glasovati o velikoj koaliciji".
 
"Dokazali smo kako se lako može falsificirati glas članova SPD-a"
 
Bild je izvijestio kako je Lima dobila člansku iskaznicu stranke nakon što su novine u njezino ime poslale zahtjev za članstvom 6. veljače. U osobnim podacima je navedeno da je ženskog spola, nezaposlena i da ima 21 godinu.
 
"Tu nije riječ o psu Limi, nego o tome kako smo mi u Bildu dokazali kako se lako može falsificirati glas članova SPD-a", napisao je glasnogovornik Bilda u izjavi poslanoj emailom. "Ljudi koji žele manipulirati glasovanjem o velikoj koaliciji... mogu učiniti isto".  
 
Svi članovi stranke imaju pravo glasa i svoje glasove o koalicijskom sporazumu mogu poslati poštom od danas do 2. ožujka. Ako članovi SPD-a odbace taj sporazum, SPD neće moći dijeliti vlast s konzervativcima i onda bi mogli uslijediti novi izbori ili manjinska vlada.
 
"Pas ne može glasovati"
 
Andrea Nahles, za koju se očekuje da će biti izabrana za čelnicu SPD-a u travnju, bila je prisiljena odgovoriti na pitanje Bilda o tome je li moguća manipulacija glasovima.
 
"Pas ne može glasovati", kazala je ona, dodajući da će stranka "razmotriti pravne korake ako je počinjena prevara vezana za identitet člana stranke". 

(Hina)

Ne propustite