Zlatna kafa! PILA JE OVAJ NAPITAK SVAKO JUTRO, DESET DANA: Evo što joj se dogodilo

Praktična žena
Zlatna kafa! PILA JE OVAJ NAPITAK SVAKO JUTRO, DESET DANA: Evo što joj se dogodilo
.

U posljednje vrijeme sve više se priča upravo o jutarnjim napicima sa kurkumom, a iskustvo s tim donosi nam Džina Florio, stručnjak za fitnes i zdravi život, koja ga je pila svako jutro.

Kurkuma je odlično sredstvo i pravi začin koji dokazano poboljšava probavu, ublažava bolove u zglobovima i spriječava bolesti srca. Ima i niz drugih prednosti, a može se konzumirati na više načina, za više različitih zdravstvenih koristi.

Njen jutarnji napitak sadržao je:

1 velika kašika kurkume u prahu
1 svježe zgnječeno zrno crnog bibera (koji pomaže boljoj apsorpciji kurkume u organizmu)
sok od pola svježe cjeđenog limuna
kokosova voda

Poslije svakog ispijanja popila bi i jednu malu kašiku kokosovog ulja, jer je čula da ono takođe pospješuje njegovu apsorpciju, a iako nema dokaza da je i kokosovo ulje pridonijelo činjenicama koje je primjetila, smatra da ono ne može da škodi. Rezultati su ionako bili dovoljno primjetljivi.

Nakon samo nedjelju dana nove jutarnje navike Džina je shvatila:

1. Nisam izlazila iz toaleta

Poslije prvi nekoliko dana to još nisam primjećivala, ali  sredinom nedjelje probava mi se drastično ubrzala tako da sam umjesto nekadašnje jedne velike nužde, odjednom morala da idem u toalet dva-tri puta tokom dana, i iako me je ta činjenica izluđvala, shvatila sam mi se organizam počeo ponašati kao da sam upravo prošla intenzivnu detoksikaciju. I sve to samo od kurkume.

2. Ukus je grozan

"Priznajem", napisala je u svojim zaključcima, "volim kuhati s kurkumom jer jelima daje fini ukus, ali je u napitku grozan. Čak i u kombinaciji sa biberom, limunom i kokosovom vodom. Ako mene pitate, ta kombinacija ne ide zajedno, a čak i nakon kašike kokosovog ulja, ukus sam obavezno morala da isperem sa obrokom. Nakon nekoliko dana sam uz napitak obavezno morala da namažem tost sa maslacem od kikirikija i pojedem odmah poslije ispijanja.

3. Brže sam se oporavljala od treninga

Najbolji učinak moje nove jutarnje rutine osjetila sam poslije treninga. Odjednom sam shvatila da se znatno brže oporavljam i da ni drugo jutro, i pored vrlo intenzivnom treningu, nisam osjetila da me bole mišići i da sam umorna. 

4. Zaboljeo me stomak ako sam ga pila na prazan želudac

Jednom sam ga slučajno zaboravila popila ujutro pa sam ga popila uveče, a tad sam shvatila grešku koju sam učinila. S obzirom na to da sam tih dana pokušavala pojesti zadnji obrok u 16 sati, kad sam ga uveče popila, nisam više ništa jela već sam otišla na spavanje, ali me je usred noći probudila čudna bol u stomahu. Nisam imala osjećaj da sam klasično naduta, ali sam imala gasove, a kad sam se ujutro najela, nelagoda je nestala.


Kao posljednji zaključak napisala je i ovo: "Iako sam već prve nedjelje shvatila koliko je dobra, sumnjam da ću nastaviti s tom navikom. Zato što je čak i kod ovako zdrave rutine potrebno naći umjerenu dozu, a priznajem, zbog ukusa ću probati nešto drugo. Iako sam uvjerena da bih, ako bih ga nastavila piti mjesec dana, sigurno popravila svoju vježbu jer bih, vjerujem, mogla vježbati više s manje umaranja".

 

Ne propustite