Planinari zapeli u snijegu: Spasioci se već satima probijaju do njih

Region
Planinari zapeli u snijegu: Spasioci se već satima probijaju do njih
.

Nakon jučerašnjeg poziva dvoje planinara koji su zbog vrlo loših vremenskih uvjeta bili primorani ostati u zimskom skloništu podno vrha Risnjaka, jutros je pokrenuta akcija spašavanja kako bi se planinari evakuirali u smjeru Platka.

"U dogovoru s prognostičarima DHMZ-a, akcija je pokrenuta u vremenskom prozoru kada se očekuje prestanak snježnog nevremena, ali i dalje uz snažan vjetar. Spašavatelji su se uputili smjerom od Platka preko Cajtiga do vrha Risnjaka. 

Zbog velikih količina snijega koji na mjestima u zapusima doseže više od 3 metra te novih količina svježeg snijega, spašavatelji će se kretati turnim skijama i pokušati pripremiti stazu za planinare koji se moraju kretati bez skija ali s krpljama koje im spašavatelji donose. 

Procijenjeno vrijeme akcije je 12 sati te se dolazak na Platak očekuje u kasnim večernjim satima. U pripravnosti su spašavatelji Stanice Rijeka i ostali članovi Stanice Delnice", priopćili su na svojim stranicama iz HGSS-a.

Spašavatelji su oko podneva došli do predjela Cajtige te im predstoji završnih 200 metara visinskog  uspona do skloništa. Zbog opasnosti od lavina u vršnim dijelovima hodat će u navezu uz osiguranje na kritičnim dionicama.

Ne propustite