OVO MORATE ZNATI

SANJATE LI DA PADATE U SNOVIMA: Pazite, evo kakav to ima uticaj na zdravlje!

Objavljeno:19.02.2018 - 14:16
A A A Times Arial

Zvuči poznato? Padanje u beskrajnu dubinu ili gubitak ravnoteže? I to toliko stvarno da ti treba nekoliko sekundi nakon neugodnog buđenja da se oporaviš od šoka. Zašto se to događa?

Dobra je vest da ne trebaš brinuti, jer taj je fenomen sasvim normalna pojava. „Hipnički trzaj“ stručni je naziv za „trzaj“ koji je doživio gotovo svako barem jednom. Razloga za to može biti više. Najčešće je to činjenica da se pre spavanja naši mišići polako opuštaju i naše telo polako „pada“. Dijelovi tela koji su još budni proizvode nadražaje koji uzrokuju trzanje mišića - odjednom nema više sna!

Taj fenomen se češće pojavljuje nakon veće konzumacije kafe ili cigareta, kad smo u stresu ili neopušteni idemo u krevet. Ako patiš od čestih uzastopnih prekida sna, pokušaj se opustiti pre spavanja pa rasterećeno i bez loših misli otići u krevet. Ako se trzanje učestalo ponavlja te krene da ti remeti san - svakako posjeti ljekara! Tada može biti opasno...

Ako doživiš „padanje“ u snu (a ne u fazi početka sna), uzroci su uglavnom psihološki, a ne tjelesni. Prilikom tumačenje snova, psiholozi nisu složni kad je riječ o tome što znači padati u snu: jedni tvrde da ih izazivaju strahovi i nesigurnost, a drugi da znače olakšanje.

Sami procijenite, samo pripazite da se ne ponavlja prečesto!

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!