FISTULA NA ZUBNOM MESU: Šta vam tijelo ovime zapravo pokušava reći?

Zdrav život
FISTULA NA ZUBNOM MESU: Šta vam tijelo ovime zapravo pokušava reći?
.

Fistula na zubnom mesu služi za pražnjenje gnoja iz mjesta nastanka u usnu šupljinu. Pojavljuje se u obliku male crvene izbočine na sluznici. Na nastanak fistula mogu uticati polomljeni zubi, upala desni, ali i fizički udarac u područje zubiju.

Infekcije i upale zuba i zubnog mesa često se mogu proširiti na druge dijelove glave i vrata pa je bitno na vrijeme liječiti upale. Prije svega važna je zubna higijena, redovni pregledi i popravci zubiju, piše “Magazin“…

Uzroci mogu biti razni, a ovo su najčešći:

infekcija radi bolesti zuba ili desni,
alergijska reakcija,
stvaranje hematoma zbog krvarenja,
lom kostiju vilice.
Fistula ne boli sama po sebi, bol ćete osjetiti na dodir ili pritisak. S obzirom na to da je ispunjena tekućinom, prepoznat ćete ju tek kada natekne.

Osim boli na dodir, moguće je da ćete osjetiti i ove posljedice:

- bol koja se širi na ostatak desni i usne šupljine,
- toplina na prostoru upale,
- crvenilo kože,
- gnojna tekućina,
- otežano zatvaranje usta,
- povišena temperatura.
Najčešći uzrok nastanka ovakvih infekcija i fistula na zubnom mesu je karijes koji nije liječen na vrijeme. Sve počinje od malog karijesa koji vam u početku ne smeta jer nema bolova. Sljedeći korak je blaga upala, fistula, te na kraju granulom koji je opasan. Ukoliko se zub ne popravi, karijes napreduje i stvara otpor prema šupljini u zubu u kojoj se nalazi zubni živac što rezultuje jakim bolovima i dugotrajnim liječenjem.

Bakterije koje nastaju pri infekciji šire se prema vrhu korijena i prelaze u koštano tkivo. Stvara se gnoj kao reakcija organizma i time nastaje fistula na zubnom mesu, ali i ciste. Prisustvo fistule govori kako postoji infekcija u predjelu vrha korijena zuba koja se mora što prije tretirati.

Liječenje fistule na zubnom mesu

Da bi zadržali zdrave zube svakog dana trebate odstranjivati naslage sa zubi četkicom za zube i zubnom svilom. Osim toga, da bi smanjili rizik od kvarenja zubi trebali biste smanjiti količinu šećera, duhana i alkohola.

Kada primijetite fistulu na zubnom mesu, nemojte je pokušavati otrgnuti ili odstraniti sami.

“Ako se pojavila fistula, sigurno se radi o nekom hroničnom procesu na vrhu korijena, možda uzrokovanom promjenama u potpornim strukturama zuba. Isto tako, može biti riječi i o cisti. Svakako treba napraviti RTG snimku zuba i nakon toga odrediti terapiju”, rekao je Tomislav Flegar, dr. med. dent.

S obzirom na to da je nastanak fistule povezan s drugim problemima u usnoj šupljini, obavezno se obratite svom stomatologu. On će nakon dijagnoze odrediti na koji način će se odstranjivanje i liječenje fistule odviti.

Ako želite sami ublažiti bolove i infekciju koju osjećate, možete iskušati ove domaće preparate:

Ispiranje zubi sodom bikarbonom i vodom može služiti kao tekućina za ispiranje usne šupljine. Smanjt će upalu i navesti da se povuče sa zubnog mesa i desni.
Čaj od žalfije koji ste skuhali i ostavili da stoji na sobnoj temperaturi također je odličan za ublažavanje upale pa tako i fistule na zubnom mesu. U čaj nemojte dodavati šećer niti bilo koji drugi zaslađivač.
Listovi mente ublažit će zubobolju i oslabiti osjet živca. Možete ih žvakati ili napraviti čaj od suhih listova. Čaj možete grgljati u ustima i time ispirati usnu šupljinu.
Da li su vam ovi savjeti pomogli? Imate li još koji? Napišite nam ga u komentarima ispod teksta.

Ne propustite