Cvijanović: Zbog izborne godine moguć zastoj u realizaciji obaveza prema MMF-u

Objavljeno:18.02.2018 - 18:28
A A A Times Arial

Premijerka RS-a Željka Cvijanović tvrdi da bi moglo doći do zastoja u ispunjavanju obeveza prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), budući da je u Bosni i Hercegovini ovo izborna godina.

- RS izvršava svoj dio posla, mada nisam optimist kada je u pitanju ova godina, koja je izborana da će se bilo šta realizovati. Tu mislim više na druge nivoe vlasti, BiH i FBiH - navela je ona.

U aprilu i maju, kako je precizirala, planirani su novi sastanci s predstvanicima MMF-a te podsjetila da je prvi pregled završen i da je povučena druga tranša.

Na to što je u izvještaju MMF-a navedeno da je snižena progoza ekonomskog rasta, zbog iseljavanja stanovništva, čime se pritišće tržište rasta i umanjuje ekonomski potencijal, Cvijanović je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekla da iseljavanje stanovništva jeste veliki problem, te da se s tim suočava ne samo ova regija, već i drugi prostori.

- Nije potrebna nikakva MMF-ova prognoza, jer su to stvari kojima se inače bavimo – rekla je ona i dodala da kvalifikovana radna snaga mora biti dobro plaćena i da se zato Vlada RS-a usmjerila na realni sektor. 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!