Ivo Josipović i Krešimir Macan milione izvukli iz javnih kompanija?!

Region
Ivo Josipović i Krešimir Macan milione izvukli iz javnih kompanija?!
Afera bivšeg predsjednika mogla bi se naći u središtu medijske pozornosti, baš u trenutku kada on osniva novu stranku.

Bivši predsjednik Ivo Josipović mogao bi se naći u vrlo neugodnoj situaciji zbog posljednjih navoda nezavisnog saborskog zastupnika Damira Kajina, koji tvrdi da bi i on sam mogao stajati iza agencija koje su iz državnih poduzeća izvukli više novca, nego li je to slučaj u Fimi mediji.

“Ničim mi se nije zamjerio bivši predsjednik, ali mi se silno zamjerila PR agencija Krešimira Macana Manjgura koja je iz Istre izvukla više novaca nego Fimi medija iz državnih tvrtki. Izvlačili su novce na iste načine kao Fimi medija samo što je Sanader ostao bez političkih zaštitnika, a neki drugi dužnosnici zaštitili su IDS preko ovih PR agencija pa su i one mogle činiti što god su htjele”, svjedoči Kajin za naš portal te dodaje kako je danas u Hrvatskoj teško i delikatno reći istinu. On pak misli da zbog Josipovića DORH nije smio postupati gleda istarskih PR agencija. Sve znaju, tvrdi, ali ne kukuriču već kalkuliraju. “Da li predsjednik Josipović zna za tu Manjgurinu rabotu? Ja tvrdima da zna, kao što zna čime se bavi ekipa oko Borisa Miletića predsjednika IDS-a. To nije pravda. A ja ću govoriti bilo Macanu pravo ili ne.

Koliko god on mislio da je moćan i da ima utjecaja na medije, što je i točno. Poglavito kada je riječ o istarskim koji funkcioniraju u zatiranju istine kao oni koji su u Istri bili do 40-te godine, to ne znači da s druge strane u Hrvatskoj nema drugih medija čiji novinari pošteno, srčano odrađuju svoj posao za interes javnosti. Iz Istre za medije i PR agencije izvlači se godišnje 15 milijuna kuna. Sve bi to bilo i u redu da javne instittucije pomažu medijima kada taj ne bi bio u funkciji pretvaranja istarskih medija u režimska glasila. Pravda za sve, a ne samo za neke”, zaključuje naš sugovornik. Ipak, Kajin ovu aferu koju je sam načeo nije želio povezivati sa bogatstvom bivšeg predsjednika Josipovića. O istome nije htio previše niti progovarati već tvrdi kako je doista moguće da su on i supruga do pet stanova došli kroz svoju profesorsku karijeru. Kamo sreće da svi ostali sveučilišni profesori u Lijepoj našoj mogu živjeti takvim standardom.

Za razliku od Kajina, govorilo se o Josipovićevim stanovima u Bujici pa se tako Tomislav Sunić zapitao kako je bivši predsjednik došao do pet stanova u Palmotićevoj ulici. Zanimljiva je to priča koja se kroz javni prostor protegnula tek u vrijeme dviju kampanja. A kada je kampanja prošlo, sve se to po uhodanim standardima gurnulo pod tepih.

Naime, ako je suditi suditi po dostupnim informacijama, Josipović živi u nacionaliziranoj zgradi smještenoj u zagrebačkoj Palmotićevoj ulici. A osim ovoga već navedenoga stana posjeduje još tri. Stan u kojemu živi, ukupne površine 341 metar četvorni, izuzet je od nacionalizacije te uknjižen na njegovu suprugu Tatjanu. Ipak, predsjednik u svoju imovinsku karticu nije prijavio stan od 341 kvadrata, koliko iznosi njegova kvadratura po zemljišnim knjigama, već stan od 209 kvadrata. Govoreći o toj razlici, Josipović je svojedobno kazivao kako su oni ugovorom kupili stan od 209 kvadrata, ali u zemljišno-knjižnom izvatku navedena je površina čestice na kojoj je sagrađena zgrada, a tu je po njemu pločnik i ulaz. Drugim riječima, nezgoda s imovinskom karticom predsjednik na odlasku već je imao.

Zanimljivo je spomenuti da u istoj zgradi u Palmotićevoj ulici, stan posjeduje Josipovićeva punica Zorka Klepac, a dotična je prema zemljišno-knjižnom izvatku ujedno i vlasnica stana od 341 kvadrata. Nameće stoga ova igra s nekretninama cijelu paletu pitanja. Ako su Tatjana Josipović i njezina majka Zorka uknjižene kao vlasnici stanova od 341 kvadrata, znači li to da su ove dvije obitelji upisane kao vlasnici cijele zgrade ili parcele u Palmotićevoj? Također, na temelju čega su dva stana izuzeta iz nacionalizirane zgrade, po čijem zahtjevu i kada? Tko je uopće bio vlasnik zgrade prije nacionalizacije? Također, zbog čega je zgrada u Palmotićevoj nacionalizirana? Jugoslavenske vlasti imovinu privatnih lica oduzimale su kao što je poznato konfiskacijom, a uzroci tome uglavnom su bili političke prirode. Uzimani su povodom spekulacije, gospodarske sabotaže, trgovine, nacionalizacije privatne imovine te iz mnogih drugih razloga. Privatna imovina oduzimana je po tom principu stvarnim vlasnicima i proglašavana društvenom te davana na korištenje članovima komunističke vlasti, a u tu skupinu, ako je suditi po svemu viđenom, spadao je i Ante Josipović. Znači li to da je onda i zgrada u kojoj Josipović živi u stanu koji je oduzet od strane komunističke vlasti? A ako je tome tako, tko je onda bio vlasnik iste te zgrade i pod kojim je uvjetima ona od privatnog pretvorena u društveno vlasništvo?

Inače, prema službenom kazivanju Ive Josipovića, on i supruga posjeduju četiri stana. Jedan od njih kupljen je 1995. godine te su zajedno upisani kao vlasnici. Druga nekretnina upisana je na suprugu Tatjanu te su je navodno 1988. godine kupili roditelji, treći stan predsjednik je stekao ’94 godine, a riječ je o nekretnini u kojoj žive njegovi roditelji. Te na koncu, četvrti stan u Palmotićevoj.

 

Izvor: dnevno.hr 

Ne propustite