STANJE NA PUTEVIMA: Ugažen snijeg, mokar kolovoz i učestali odroni, VOZAČE SE POZIVA NA OPREZ!

Bosna i Hercegovina
STANJE NA PUTEVIMA: Ugažen snijeg, mokar kolovoz i učestali odroni, VOZAČE SE POZIVA NA OPREZ!
.

Ugaženog snijega na kolovozu ima na putnim pravcima u zapadnim i sjeverozapadnim krajevima naše zemlje. Izdvajamo puteve na području Bihaća, Bosanskog Petrovca, Velike Kladuše i Kupresa. Na ostalim putevima kolovoz je pretežno mokar.

Na moguću poledicu upozoravamo u planinskim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Pojačan oprez savjetujemo i zbog učestalih odrona zemlje ili kamenja. Posebno izdvajamo puteve preko planinskih prevoja, kao i dionice koje prolaze kroz usjeke. Na magistralnom putu M-17 Konjic-Mostar skrećemo pažnju na jake udare vjetra. Apelujemo na vožnju prilagođenu uslovima na putu i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Vozače koji se kreću preko planinskog prevoja Borova Glava (M-15 Šuica-Livno), upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz.

Na autoputu A-1 preticajnom trakom saobraća se na dionici Sarajevo zapad-Lepenica, zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo. Molimo vozače da na ovoj dionici autoputa voze opreznije i smanjenom brzinom.

Aktivna su klizišta i na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača. Na ovim dionicama izmjenjen je režim saobraćanja.

Pojačan promet vozila tokom dana očekuje se na dionicama koje vode prema ski centrima i aktuelnim zimskim izletištima, kao i na graničnim prelazima.

Trenutna zadržavanja na graničnim prelazima nisu duža od 30 minuta, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Ne propustite