Tehnologija pozitivno utječe na raspoloženje

Tech
Tehnologija pozitivno utječe na raspoloženje
Tehnologija, vjerovali ili ne, može vrlo pozitivno utjecati na zdravlje.

Druga strana ove medalje rijetko se spominje, a itekako to zaslužuje: igranje videoigara blagotvorno utječe na koncentraciju, brzinu te istodobno izvršavanje više zadaća. Kod starijih se osoba popravljaju kognitivne funkcije i odgađa demencija! Virtualna priroda, čak i ona na zaslonu računala, čini da se osjećamo bolje.

Tehnologija u službi dobrog raspoloženja nudi beskonačno mnogo trikova. Primjerice, svi koji pate od nesanice mogu si zgodnom forom koja se zove "bijeli šum" ugoditi noćni počinak. Postoje brojne mobilne aplikacije koje će vam rado cijelu noć puštati zvuk kiše, pjev ptica ili čak zujanje svemirskog broda Enterprisea.

Odlazak u teretanu lakše je podnijeti uz partnera. A mobilni telefon ili tablet odličan je suradnik: neumoran, uvijek raspoložen i spreman. Isto vrijedi i za vožnju bicikla ili trčanje. Mobilna aplikacija pazit će na prijeđene kilometre, rad srca i trajanje treninga. Povrh toga, korisniku će umilnim glasom javiti sve ove informacije, uz prikladnu glazbu u pozadini.

Interakcija s drugima ono je što nas čini ljudima. Računala, mobilni uređaji i internet omogućili su eksponencijalan rast povezivosti. Danas nije nikakav problem komunicirati Skypeom sa sugovornikom u Sjedinjenim Državama i istodobno chatati s prijateljem u Kini putem Facebooka. Sretni ljudi su kreativniji, pokazalo je istraživanje provedeno na kalifornijskom UCLA-u. Osim toga, produktivniji su na poslu, bolje zarađuju te odvajaju više slobodnog vremena za druženje.

Glazba nas dokazano čini sretnijima i opuštenijima. Slušanje omiljenih pjesama izaziva pozitivnu emocionalnu reakciju koja u mozgu proizvodi neurotransmiter dopamin. A postoji li bolji način za odabir liste izvođenja najdražih pjesama od računala i mobilnog uređaja za slušanje u hodu?

Ne propustite