Erdogan i Tillerson u Ankari razgovarali o Siriji i Iraku

Svijet
Erdogan i Tillerson u Ankari razgovarali o Siriji i Iraku
.

Turski predsjednik je američkom državnom sekretaru iznio sve prioritete i očekivanja Ankare.
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i američki državni sekretar Rex Tillerson su tokom sastanka u predsjedničkoj palati u četvrtak u Ankari razgovarali o dešavanjima u Siriji, Iraku i drugim zemljama u regiji, bilateralnim odnosima i borbi protiv terorizma.

Erdogan je Tillersonu otvoreno iznio sve prioritete i očekivanja Turske.

Sastanak je, kako je prenijela Anadolija, trajao tri sata i 15 minuta.

Tillerson je ranije izjavio da SAD "nije nikad dala teško naoružanje" kurdskim Jedinicama za zaštitu naroda, i da se zbog toga "nema šta ni povratiti".

Kako je ranije prenio AP, turski ministar vanjskih poslova Melvut Cavusoglu u ponedeljak je ocijenio da su odnosi Turske i SAD-a u "kritičnoj fazi" i da Washington treba preduzeti "konkretne korake" da bi povratio povjerenje Turske.

Napetosti među NATO članicama
Kako podsjeća Reuters, YPG je glavna komponenta koalicije Sirijskih demokratskih snaga, koju podržava SAD, a koja je zauzela veliki dio teritorije od oružane grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji.

Washington je fokusiran na to da porazi ISIL u Siriji, a Ankara pokušava spriječiti sirijske Kurde da dobiju autonomiju i protjera kurdske pobunjenike sa svog tla, navodi britanska agencija.

U Siriji već sedam godina traje građanski rat, a Turska je otvorila front u sirijskoj regiji Afrin, koja je pod kontrolom Kurda, a koje podržava SAD.

Zbog toga se pojačala napetost između članica NATO - SAD i Turske.

Izvor: Agencije

Ne propustite