Da turistička sezona ne bude ugrožena

Nove šanse za bh. radnike: Crnogorska vlada ipak dopušta rad strancima na primorju

Objavljeno:14.05.2015 - 19:22
A A A Times Arial

Vlada Crne Gore odlučila odložiti primjenu Zakona o strancima, kako ne bi bila ugrožena ljetna turistička sezona. Ovom odlukom  je ponovo omogućeno sezonskim radnicima iz Bosne i Hercegovine da rade na Jadranu, a time i povećaju svoj lični budžet još barem ovu sezonu.

“Prihvaćen je predlog da primjena pojedinih zakonskih odredbi koje regulišu zapošljavanje stranaca bude odložena do 1. novembra ove godine. Vlada se opredijelila da prihvati kompromisno rješenje kako zbog neblagovremene pripreme poslodavaca ne bi bila otežana ionako teška situacija u realizaciji turističke sezone, koja je uvjetovana eksternim razlozima, pri čemu je i ovom prilikom naglašeno da će nakon tog roka Zakon biti primijenjen dosljedno i cjelovito”, saopćeno je iz Vlade.

No, ova odluka je rastužila stanovnike siromašnog sjevera zemlje, koji su se nadali već ovo ljeto sezonskom zaposljenu. Masovna iseljavanja iz Bijelog Polja, Rožaja, Pljevalja i drugih mjesta izgleda neće doživjeti svoju stagnaciju.

Podsjetimo, novi Zakon je izazvao revolt ugostitelja, koji su zatražili njegovo odlaganje. On je stupio na snagu 1. aprila, a njime je predviđeno da nijedan strani državljanin neće moći da dobije posao u Crnoj Gori, ukoliko na evidenciji Zavoda za zapošljavanje ima domaće radne snage koja zadovoljava tražene uvjete.

  
 

Komentari

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!