Jedna od najvećih prijetnji budućnosti: Plastika u moru guši život

Zanimljivosti
Jedna od najvećih prijetnji budućnosti: Plastika u moru guši život
.

U istraživanju objavljenom u časopisu „Science“ međunarodni su istraživači proučili više od 150 grebena iz četiri zemlje na azijsko-pacifičkom području od 2011. do 2014. godine. Nakon globalnog zagrijavanja plastika je jedna od najvećih prijetnji budućnosti koralnih grebena upozoravaju naučnici.

Više od 11 milijardi komada plastike pronađeno je u trećini koralnih grebena proučavanih na području azijsko-pacifičkog područja, a procjenjuje se da će taj broj porasti na više od 15 milijardi do 2025. godine.

Plastika dvadesetak puta povećava rizik pojave bolesti na koralnim grebenima, prema istraživanju, a među pronađenim predmetima su plastične vreće, boce i vreće riže.

- Mogu reći da je plastika jedna od najvećih prijetnji u okeanima u ovom trenutku, osim klimatskih promjena – kazao je Jolah Lamb (Joleah) sa sveučilišta Kornel u Ithaci.

Vjeruje se da plastika omogućava bolesti koje napadaju morske beskralježnjake koji omogućavaju bujanje koraljnih grebena.

Velika je vjerojatnoća da se grane koralja zapetljaju u plastiku, a to su važna staništa riba.

- Mnogo puta naiđemo na velike vreće riže ili plastične folije za omatanje - kaže dr. Lamb koji je vodio istraživanje.

Ono što otkrivamo je da je osam puta veća vjerojatnost da se oko tih koralja s mnogo grana omota plastika. 
U istraživanju objavljenom u časopisu „Science“ međunarodni su istraživači proučili više od 150 grebena iz četiri zemlje na azijsko-pacifičkom području od 2011. do 2014. godine.

Plastika je otkrivena u trećini proučenih grebena, oni u blizini Indonezije imali su najviše plastike dok su australski grebeni pokazivali najmanju koncentraciju, prenosi znanost.net.

Ne propustite