U proceduri nabavke oružja OSA samo izdaje neobavezujuće mišljenje

Objavljeno:15.02.2018 - 18:19
A A A Times Arial

U proceduri nabavke oružja Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) daje mišljenje koje nema obavezujući karakter, istaknuto je danas u saopćenju ove agencije nakon odluke Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske da nabavi oružje za policiju.

Kako su napomenuli, dozvolu za nabavku oružja daje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, uz pismenu saglasnost Ministarstva odbrane BiH, Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH.

U kontekstu davanja mišljenja za uvoz ili izvoz oružja, vojne opreme i robe posebne namjene, koje nije obavezujuće, Agencija ustupa svoje eventualno negativno mišljenje ukoliko raspolaže podacima o nepravilnostima sa certifikatima krajnjih korisnika.

Također, negativno mišljenje se daje ako postoje nepravilnosti koje se odnose na pošiljku , a koje se mogu ogledati u upućivanju u zemlje koje su pod embargom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija ili drugim međunarodnim zabranama, odnosno u vezi s podacima da li se među oružjem mogu naći i sredstva koja potiču iz nelegalnih izvora, prenosi Fena.

- Imajući u vidu potrebu istinitog informiranja građana BiH, prilikom davanja mišljenja u proceduri  nabavke oružja za potrebe MUP-a Republike Srpske OSA je ispoštovala zakonom propisane odredbe - navodi se u saopćenju iz Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!