Udruženje "PIPOL" obilježilo Međunarodni dan djece oboljele od karcinoma

Bosna i Hercegovina
Udruženje "PIPOL" obilježilo Međunarodni dan djece oboljele od karcinoma
.

Nizom prigodnih manifestacija u više općina Tuzlanskog kantona obilježen je 15. februar, Međunarodni dan djece oboljele i liječene od karcinoma. 

S ciljem podizanja svijesti o pojavi malignih oboljenja u dječijem dobu, kao i ukazivanja na njihove potrebe i probleme, Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih oboljenja „PIPOL“ Tuzla organiziralo je posjete osnovnim i srednjim školama u Banovićima, Živinicama, Srebreniku i Gračanici. 

Dijelili su zlatne vrpce kao međunarodno priznati simbol borbe protiv raka u dječijem dobu, organizirali su prodajnu izložbu radova članova Udruženja, a na kraju su puštali šarene balone u zrak iskazujući time simboličnu podršku i solidarnost sa djecom oboljelom od raka i članovima njihovih porodica.

Jučer su na lokalitetu Starog grada Srebrenika, pod pokroviteljstvom načelnika Općine i u saradnju sa Crvenim križom, pustili 60 balona i time poslali poruke solidarnosti svoj djeci oboljeloj od karcinoma u BiH, dok će sutra slične aktivnosti upriličiti i na kuli Huseina-kapetana Gradaščevića u Gradačcu.

- Djeca oboljela od raka u našoj zemlji suočavaju se s brojnim problemima, koji se, prije svega, odnose na liječenje i oporavak. Neuređen zdravstveni sistem stavlja ih u izuzetno težak položaj, premda je riječ o najkompleksnijem oboljenju koje zahtijeva dugotrajno liječenje. Primjenjuju se izuzetno teške terapije koje su nekad praćene i operativnim zahvatima, te radio-terapijom. Sve ovo utiče na psihičko i fizičko stanje oboljelog djeteta, a tada je bolesna i cijela porodica. Nažalost, ova djeca, ali i njihove porodice, izložene su i sa izolacijom sredine što je opet poseban problem – izjavila je Amra Saračević, predsjednica Udruženja „PIPOL“ Tuzla. 

Danas je „PIPOL“ balone i poruke djeci oboljeloj od karcinoma dijelio na Trgu slobode u Tuzli, a pridružili su im se članovi Udruženja studenata Medicinskog fakulteta „Medicus“ i tuzlanski ured ACIBADEM grupacije, te menadžment i štićenici Doma za djecu bez roditeljskog staranja iz Tuzle. 

(Fena)

Ne propustite