ŠEF MISIJE OSCE-a

Berton: 'Dvije škole pod jednim krovom' nije trebalo ostati permanentno stanje

Objavljeno:14.02.2018 - 13:07
A A A Times Arial

Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton smatra da je sistem obrazovanja "dvije škole pod jednim" krovom uspostavljen sa najboljom namjerom, ali da to nije trebalo ostati permanentno stanje.

Kao pozitivan primjer istakao je slučaj u Jajcu, gdje su se učenici sami protivili segregaciji te privukli pažnju međunarodne zajednice.

- OSCE obavlja mnogo posla na lokalnom nivou i taj rad ne dospijeva uvijek u javnost, ali je jako važan, jer se radi na dijalogu koji će nakon izvjesnog vremena donijeti promjene - kazao je Berton novinarima danas u Sarajevu.  

Također je istakao da je pitanje bosanskog jezika u Republici Srpskoj neustavno te da će o toj temi na sastancima razgovarati sa vlastima iz RS-a.

Kao jedan od problema Beron je identificirao postojanje pojedinačnih kantonalnih ministarstva obrazovanja te Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke koje nema toliki utjecaj da bi primijenili neke od politika rada.

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!