Kim pozdravio napore na uspostavi dijaloga i povjerenja između dvije Koreje

Svijet
Kim pozdravio napore na uspostavi dijaloga i povjerenja između dvije Koreje
-

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un pozdravio je napore na uspostavi "klime povjerenja i dijaloga" između dviju Koreja nakon što je razgovarao s članovima delegacije  Sjeverne Koreje, koji su se vratili iz trodnevne posjete Južnoj Koreji, gdje su prisustvovali otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pjongchangu, objavila je u utorak sjevernokorejska državna agencija, a prenijela južnokorejska novinska agencija Yonhap. 

"Važno je nastaviti s dobrim rezultatima daljim oživljavanjem klime pomirenja i dijaloga, koju je stvorila snažna želja i zajednička volja Sjeverne i Južne Koreje, a zamah joj dale Zimske olimpijske igre", citirala je Kimove riječi upućene sjevernokorejskoj delegaciji Korejska središnja novinska agencija (KCNA). 

Delegacija je bila formalno predvođeno Kimom Yong Namom, predsjednikom Predsjedništva Sjevernokorejske skupštine, no stvarnu vodeću ulogu imala je moćna Kimova sestra Kim Yo Jong, koja je proslijedila poziv svog brata južnokorejskom predsjedniku Moon Jae Inu da posjeti Sjevernu Koreju. 

Kim Jong Un je ocijenio kako su napori Južne Koreje da se njihovoj posjeti posveti prioritetna pozornost bili "vrlo impresivni", te je izrazio zahvalnost na tome.

I Kina se nada da će sve zainteresirane strane pozdraviti trenutno popuštanje tenzija na Korejskom poluotoku, te nastaviti raditi zajedno kako bi se spriječilo nuklearno naoružavanje , saopćilo je jučer ministarstvo vanjskih poslova Kine, prenosi  Xinhua. 

Portparol Geng Shuang je to izjavio na redovnoj konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje o pozivu koji je čelništvo Sjeverne Koreje uputilo predsjedniku Južne Koreje da posjeti Pyongyang.

Geng je rekao da Kina pozdravlja uspostavljanje dijaloga i saradnje između dvije države do čega je došlo uoči i na početku  Olimpijade. Istaknuo je da su napori poduzeti u tom smjeru i u pogledu pomirenja i saradnje temeljni interes obje strane u uspostavljanju mira i razvoja u regiji.

- Nadamo se da će dijalog koji je postignut tokom Olimpijade nastaviti i pretvoriti u redovne kontakte, ne samo između Južne i Sjeverne Koreje nego i između Pyongyanga i Washingtona - rekao je Geng citirajući ministra vanjskih poslova Wang Yia. 

Ne propustite