Kašalj može biti poprilično naporan, ali ako niste znali, on je zapravo nužan, evo zašto

Porodica i zdravlje
Kašalj može biti poprilično naporan, ali ako niste znali, on je zapravo nužan, evo zašto
.

Svima se to dogodilo, ležiš u krevetu i samo što nisi usnula kada te trgne kašalj. A ako je u pitanju respiratorna infekcija, dobri su izgledi da ćete kašljući provesti pola noći. Koliko god to bilo naporno, kašalj ima svoju svrhu, kažu liječnici. Kašalj je važan i složen refleks potaknut nečim što nadražuje grlo ili dišne puteve, poput čestica prašine ili sluzi.

Ne može se suspregnuti

Kašljem, koji služi tome da iz organizma izbaci ono što ga nadražuje, upravlja produžena moždina, dio živčanog sustava s centrima koji kontroliraju automatske vitalne funkcije, poput disanja ili krvnog tlaka. Svjesno razmišljanje za kašalj nije potrebno.
I zato, samo kašljite, kaže liječnica Sabine Gehrke-Beck iz berlinske bolnice Charite. “I tako ga ne možete efikasno suspregnuti”.

Nema dokaza niti da su navodno najsnažniji lijekovi za suzbijanje kašlja, poput kodeina, imalo učinkovitiji od placeba, kaže Gehrke-Beck. Iako priznaje da se s kodeinom bolje spava.

Ali pošto kodein relativno brzo može izazvati ovisnost, ipak preporučuje strpljenje i tople napitke, poput čaja, koji pomažu razgradnji sluzi i lakšem iskašljavanju. Zato, bolje da ide van, nego da ostaje unutra.

Ne propustite