Sto godina od dolaska džeza u Evropu

Kultura
Sto godina od dolaska džeza u Evropu
.

Evropa obeležava 100 godina od prvog koncerta džez muzike održanog na evropskom tlu. Na današnji dan, 12. februara 1918. godine, orkestar američkog 369. pešadijskog puka Harlem helfajters (Hellfighters) održao je koncert u Nantu, na zapadu Francuske.

Sto godina kasnije u Nant dolaze unuke tadašnjeg "kralja džeza" Džejmsa Riza Juropa (James Reese Europe).

Džez koji se u ono doba zvao džes (jass) došao je u Francusku po ulasku SAD u Prvi svetski rat u aprilu 1917. godine.

"Kralj džeza", američki poručnik Jurop, tada je već imao 14 godina muzičke karijere, a u Brest, na zapadu Fransuke, dolazi 1. januara 1918. godine sa svojim orkestrom.

Jurop, rođen u Alabami 1880. godine, zvezda fokstrota i ragtama, osnovao je 1910. godine prvi afroamerički sindikat muzičara Klef Klub (Clef Club), a njegov simfonijski orkestar od 125 članova će biti prvi afroamerički orkestar koji je svirao džez u čuvenoj njujorškoj dvorani Karnegi hol.

Prvi koncert u Evropi održan je 12. februara 1918. godine u pozorištu Nanta. Nema nijedne fotografije, ali stari novinski članci svedoče da je taj koncert "oborio Francuze s nogu".

"Ugledni francuski oficiri su počeli da aplaudiraju i da nogom prate ritam muzike. Kad je koncert završen, svi su se smejali, sva lica su bila ozarena", naveo je jedan od muzičara u svojima memoarima.

Članovi američkog pešadijskog puka su kasnije odlikovani Ordenom Legije časti jer su oslobodili jedno francusko selo u septembru 1918.

Jurop, koji je komponovao jednu od poznatih džez pesama "One Patrol in no man's land", ubijen je tokom turneje 9. maja 1919. godine u Bostonu u svađi sa članom orkestra.

Mnogi smatraju muziku poručnika Juropa pretečom džeza.

(Beta)

Ne propustite