Vučić u napetoj atmosferi stiže u posjetu Hrvatskoj

Region
Vučić u napetoj atmosferi stiže u posjetu Hrvatskoj
.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić danas stiže u dugoočekivanu posjetu Hrvatskoj koja bi trebala ublažiti napetosti u odnosima dvije države, ali je prije toga ukazao i na neka razilaženja među glavnim kreatorima hrvatske vanjske politike.

Vučića je u posjetu prije dvije sedmice pozvala hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, sa željom da dvije države "nadiđu razmirice i događaje koji nas drže taocima prošlosti i time otvore novu stranicu u odnosima".

Do njihovog susreta dolazi manje od dvije godine od sastanka u Srbiji u julu 2016. kada su potpisali tzv. Subotičku deklaraciju o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske.

No, svi krupni problemi koji su postojali tada i danas stoje na putu potpunoj normalizaciji odnosa dvije države, opterećenih teškim naslijeđem rata i raspada zajedničke države 1990-tih.

Najmoćniji čovjek Srbije trebao je u Zagreb doći krajem 2017., ali je posjeta odgođena zbog nezadovoljstva službenog Zagreba što je u Beogradu podignut spomenik majoru JNA Milanu Tepiću koji je učestvovao u napadima na Hrvatsku.

Vučić u Hrvatsku stiže u vrijeme eskalacije napetosti nakon nedavne srbijanske izložbe o ustaškom logoru Jasenovac u sjedištu UN-a u New Yorku, kao i zapaljive retorike srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina i njegove vizija "ustaša koji Vučića čekaju u centru Zagreba", prenosi Hina. 

Zbog najavljenih protesta hrvatskih ratnih veterana protiv Vučića, srbijanski ministar policije Nebojša Stefanović nazvao je posjetu "rizičnim" i sugerirao da bi mu sigurnost u Zagrebu mogla biti ugrožena. 

No, njegov hrvatski kolega Davor Božinović uvjerava kako hrvatske institucije imaju veliko iskustvo u organizaciji međunarodnih skupova i dočeka stranih državnika te javnost može biti mirna. 

Srbijanski će predsjednik u Zagrebu imati bogati program. Osim centralnog susreta s Grabar-Kitarović na Pantovčaku, Vučić će pohoditi i Banske dvore, Sabor, Hrvatsku privrednu komoru i Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku. U utorak će obići lokalne Srbe u Vrginmostu. 

Prema usuglašenom dnevnom redu, Grabar-Kitarović i Vučić razgovarat će o otkrivanju sudbine 1945 nestalih osoba, povratu kulturnog blaga opljačkanog u Hrvatskoj za vrijeme rata, suradnji u progonu osumnjičenih ratnih zločinaca, položaju manjina i neriješenoj granici.

(Fena)

Ne propustite