Da li Srbiju čeka referendum o pitanju Kosova?

Region
Da li Srbiju čeka referendum o pitanju Kosova?
.

Da li predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavljuje referendum o Kosovu i evrointegracijama Srbije? Da li bi taj referendum imao smisla, ukoliko je, kako navodi vrh države, strateško opredijeljenje države - članstvo u Evropskoj uniji.

"Mi kao narod treba da donesemo odluku šta ćemo da radimo", rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Da li je ova poruka predsjednika Vučića na konferenciji sa komesarom Johanesom Hahnom značila i da Srbiju očekuje referendum o rješenju pitanja Kosova.

Po izjavama iz Vučićeve SNS - da.

"Sigurno da će konačnu riječ dati građani Srbije, oni su ti koji su suvereni, koji će dati konačnu riječ o tome što smi mi dogovorili, i mi od tog referenduma i izjašnjavanja građana ne bježimo", kaže funkcioner SNS Aleksandar Martinović.

Kako kaže Martinović, pitanje KiM nije pitanje samo za SNS, već za cijeli srpski narod i dodaje da prvo u Srbiji treba da se postigne konsenzus o Kosovu, prije održavanja referenduma.

"Ako mene lično pitate, mislim da je referendum daleko, mi moramo prvo da riješimo unutrašnji dijalog oko KiM", navodi Martinović.

Da referendum treba da se održi ocjenjuje i Dušan Proroković iz Centra za strateške alternative.

"Radi se o jednom vrlo krupnom pitanju. Vlada, kakva je, nema legitimitet da donosi odluku o tom pitanju. Mislim da je najbolji način da se građani izjasne, ali isto tako mislim da će Zapad imati mnogo toga protiv bilo kakvog referenduma", smatra Proroković.

Međutim, ako se pita opozocija, o referendumu je trebalo razmišljati mnogo ranije.

"Mislim da je referendum zakasnio i da ga je trebalo održati prije potpisivanja Briselskog sporazuma 2012", kaže potpredsjednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić.

Kako ističe potpredsjednica Narodne stranke, nejasno je šta o rješenju za Kosovo misle vrh države i predsednik Vučić.

"On sada meni liči na onog fudbalskog trenera, minut prije kraja utakmice, kad već vidi da je utakmica izubljena, hoće da pozove igrače sa klupe, a to su opozicija i narod, da bi sa njima podijelio odgovornost za neuspjeh", dodaje Rašković Ivić.

Međutim, u istom obraćanju u kom je pozvao narod da odluči šta dalje, Vučić je dodao i da moraju da se donose hrabre odluke, jer je država izabrala put evrointegracija. 

"A vi me pitajte da li možemo nešto drugo da izaberemo i ja ću vam reći: ne postoji", rekao je Vučić.

 

(N1)

 

Ne propustite