OSJEĆATE PROBADANJE U PRSIMA? Nije bitno na kojoj je strani, pogledajte kada je VRIJEME ZA HITAN POSJET LIJEČNIKU!

Porodica i zdravlje
OSJEĆATE PROBADANJE U PRSIMA? Nije bitno na kojoj je strani, pogledajte kada je VRIJEME ZA HITAN POSJET LIJEČNIKU!
.

Najčešći razlog odlaska u hitnu službu kod muškaraca je upravo probadanje u prsima. U većini slučajeva ta bol prolazi sama od sebe ili je sasvim logično zašto je nastala – prilikom udarca, traume ili bolnosti mišića radi vježbanja.

U drugim slučajevima, ako je probadanje dugotrajno i sve bolnije, vrijeme je za pregled. Simptomi opasne boli u prsima će varirati ovisno o uzroku, a ovo mogu biti neki od njih.

Srčani udar (infarkt) ili suženje arterija

Prva pretpostavka čim se pojavi bol u prsima je srčani udar. On se u Hrvatskoj, a tako i u svijetu i dalje broji kao jedan od najčešćih razloga smrti kod ljudi. Uzrokuje ga naglo začepljenje jedne od triju krvnih žila, koronarnih arterija, koje hrane srčani mišić.

Ovo su glavni simptomi kod srčanog udara:

  • bol je nagla i intenzivna
  • javlja se u sredini prsnog koša ili s lijeve strane
  • bol se širi prema vratu i vilici ili prema lijevom ramenu i ruci
  • ne pojačava se niti smanjuje pokretom
  • bol traje oko 20 minuta
  • dolazi uz preznojavanje, mučninu, povraćanje, nedostatak zraka (dispneja), ubrzano disanje i osjećaj nepravilnog rada srca

Osim toga probadanje u prsima može uzrokovati i stabilna angina pektoris. Ona je uzrokovana suženje arterije koje nije kritično. Može se pojaviti prilikom fizičkog napora i prestati nakon nekoliko minuta mirovanja. Bol pri ovoj bolesti se neće pojaviti u mirovanju već samo pri fizičkom opterećenju. Ovo stanje nije ni približno opasno kao i srčani udar. Svi bolesnici kod kojih se probadanje u prsima počinje širiti na leđa mogu biti životno ugroženi i trebaju odmah posjetiti liječnika.

Iscrpljenost, stres i depresija

Jedan od najvećih problema koji uzrokuje mnoge bolesti i boli je stres. Probadanje u prsima može se javiti kao posljedica na stres i iscrpljenost. Kao i kod stresa, depresija također može uzrokovati različite bolove u cijelom tijelu koje si nećete moći objasniti. Ako ste isključili sve gore navedene uzroke, možete posumnjati da se radi o stresu koji izazva bol u prsima. Sličnu reakciju izazvat će i napadaji panike.

Ne propustite