Guardian: Lansiranje rakete Elona Muska je deprimirajuće

Svijet
Guardian: Lansiranje rakete Elona Muska je deprimirajuće
.

Elon Musk je u pravu: zabava je bitna. Međutim, neke stvari su puko rasipanje resursa i nikako ih se ne može opravdati, piše Nathan Robinson za Guardian. U nastavku donosimo najbitnije dijelove njegova komentara.

"U srijedu su se dogodile dvije stvari. Sirijska vlada je u zračnom napadu pobila 80 Sirijaca. U međuvremenu, Elon Musk je u svemir ispalio svoj sportski automobil. Znamo koja je vijest punila novinske portale.

Musk je uspješno u svemir ispalio najmoćniju raketu ikad u posjedu privatne tvrtke te tako prema nekima započeo "novu svemirsku eru".

Musk je najavio da će raketa oko sunca kružiti narednih sto milijuna godina, no stručnjaci predviđaju da će se raspasti do kraja godine. Prijenos uživo gledalo je 2,3 milijuna ljudi, što je Tesli pribavilo odličnu reklamu".

"Ne znam koji je smisao toga"

"U međuvremenu, protuvladin aktivist u Siriji izjavio je da ne zna zašto se uopće trudi snimati učinke ratnih razaranja, jer nikoga nije briga. "Ne znam koji je smisao ovoga", izjavio je. UN-ov koordinator za ljudska prava u Siriji kazao je da dužnosnici "više nemaju riječi" za opis težine tamošnje krize.

Nema boljeg prikaza tragične nejednakosti u svijetu 21. stoljeća od gledanja kako milijarder na drugi kraj sunčeva sustava šalje 100.000 dolara vrijedan automobil na raketi vrijednoj 90 milijuna dolara.

Musk u svemirskoj utrci sudjeluje jer su "utrke uzbudljive". Smatra da je njegova misija "smiješna i zabavna" te da je upravo zato bitna. 

Prema tomu, svatko tko spomene divovsku štetu koju je projekt prouzročio i razne načine na koji se taj novac mogao bolje iskoristiti samo se ne zna dobro zabavljati.

Međutim, ne morate mrziti zabavu da shvatite da je taj projekt bio nepotreban. Utrka do Marsa zvuči uzbudljivo, no moramo imati prioritete. 

Možda bismo se prvo trebali pobrinuti da jedno dijete svake dvije minute ne umre od malarije. Kada okončamo svo nasilje, neimaštinu i bolesti, onda se možemo uputiti put zvijezda".

"Muskov novac je novac Amerikanaca"

"Neki smatraju da Elon Musk smije sa svojim novcem raditi što god ga je volja. Međutim, on je toliko bogat samo zato što dopuštamo toliku nejednakost u društvu. Da je bogatstvo u Americi jednoliko raspoređeno, nitko ne bi bio u položaju financirati vlastiti svemirski program.

Postoji još jedan problem s Muskovim postupcima, a to je da velik dio njegova bogatstva nije njegov, već pripada američkim građanima.

Muskovo carstvo počiva na milijardama dolara državnih poticaja. Los Angeles Times 2015. godine otkrio je da su Muskove tvrtke profitirale od "potpora, poreznih olakšica, izgradnje tvornica, diskontiranih zajmova i ekoloških kredita". 

Tomu treba dodati porezne olakšice i popuste za one koji kupuju njegove proizvode. Prosječni prihod kućanstva Teslina kupca iznosi stotine tisuća dolara, a još od federalne vlade dobivaju 7500 dolara da kupe taj automobil. 

Budući da Elon Musk novac dobiva od naroda, način na koji on troši taj novac itekako nas se tiče".

Tesla u svemiru

"Dok god traju humanitarne krize poput one u Siriji, nitko ne može opravdati trošenje golemih novčanih iznosa na raketne eksperimente. 

Američki pjesnik Gil Scott-Heron 1970. godine na svom albumu "Bijelac na mjesecu" (engl. Whitey On the Moon) kritizirao je američku vladu jer je umjesto pomoći stanovništvu prenapučenih američkih gradova, novac bacila na besmislenu avanturu na Mjesec.

"Ne mogu platiti liječnički račun, no bijelac je na Mjesecu. Za deset godina još ću ga otplaćivati, dok je bijelac na mjesecu", pjevao je Scott-Heron.

Bijelac neko vrijeme nije posjetio Mjesec, no njegov sportski auto sada je u svemiru", zaključuje Robinson za Guardian.

Ne propustite