KCUS negirao navode o pacijentu K.A. ocjenjujući ih neistinitima

Bosna i Hercegovina
KCUS negirao navode o pacijentu K.A. ocjenjujući ih neistinitima
.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu je u saopćenju demantiralo navode pojedinih medija u vezi pacijenta K.A., tvrdeći da su neistiniti. 

Iz KCUS-a ističu da je pacijent K.A. rođen 3. jula 2017. god iz Maglaja, hospitaliziran na Hematoonkološkom odjelu KCUS-a 14. decembra 2017 godine, kao premještaj iz Kantonalne bolnice Zenica.

- Prethodno je urađen neurohirurški operativni zahvat tumora mozga na UKC Tuzla, u dobi od četiri mjeseca (6. novembra 2017., dr. M.  Morančić), gdje je urađena samo redukcija tumora i patohistološka analiza. PH nalaz: PNET ili  embrionalni tumor - navodi se u saopćenju. 

Po prijemu djeteta na KCU Sarajevo 14. decembra 2017. godine, naglašavaju iz KCUS-a, realizuju se hitni nalazi MRI i CT mozga, koji pokažu da je došlo do progresije bolesti. Na konzilijarnom sastanku neurohirurzi KCU Sarajevo su iznijeli stav da nema indikacija za aktivni neurohirurški tretman.

Prema medicinskim protokolima, s obzirom na uzrast djeteta, iz KCUS-a ističu da zračenje u toj dobnoj skupini ne dolazi u obzir te da hemoterapija ne bi dala pozitivne rezultate bez uspješnog neurohirurškog zahvata. 

- Na Hematoonkološkom odjeljenju Pedijatrijske klinike dijete je boravilo do 30.01.2018. godine, kada je i transportovano za Tursku (Acibadem bolnica), privatnim vezama i na vlastiti zahtjev roditelja - istakli su u saopćenju. 

Napominju da Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, ima strogo definisane kriterije i indikacije za izmještanje pacijenata na liječenje izvan BiH.

Kod pacijenta K.A. prema navedenim kriterijima, nije bilo indikacije za izmještanje izvan BiH, saopćeno je iz KCUS-a. 

(Fena)

Ne propustite