Mlad i perspektivan : Dizajner Amar Migalo za Novi.ba

Moda i ljepota
Mlad i perspektivan : Dizajner Amar Migalo za Novi.ba
Moda u BiH je prilično nestabilna i prolazna. U momentima se pojave dizajneri, odluče kreirati odjevni predmet i predstaviti ga.

Moda u BiH je prilično nestabilna i prolazna. U momentima se pojave dizajneri, odluče kreirati odjevni predmet i predstaviti ga. Međutim, na tome sve ostaje. Jednostavno nestanu sa modne scene i više se ne pojavljuju. 

Mnogim dizajnerima su uzori svjetska dizajnerska imena i teže ka takvom ostvarenju, međutim moda BiH je daleko od one u New Yorku ili Milanu.

Ipak, uvijek postoji nada da će jednoga dana Bosna i Hercegovina biti ostvarena u modnom smislu i imati nekoga tko će se pojaviti i ostati na sceni.

Na našem modnom nebu zasijala je još jedna zvijezdica. Mladi, perspektivni dizajner, Amar Migalo koji dolazi iz Travnika.

Rođen je 06.05.1991. godine u Travniku gdje je završio Srednju školu za tekstil-dizajn.  Potom je upisao Fakultet za medije i komunikacije na Internacionalnom Univerzitetu u Travniku. Trenutno živi na relaciji Travnik-Sarajevo.

Dok se njegove ideje i ambicije realiziraju, postavili smo mu nekoliko pitanja te otkrili njegove planove.

1. Kako se zove tvoj brend?
AM MAR CLOTHING DESIGN

2. Kada ti se prvi put pojavila želja za dizajniranjem?
Prva želja za dizajniranjem javila se još u ranom djetinjstvu kada sam imao ogromne sveske za crtanje, potom sam upisao školu tekstil-dizajn gdje sam stekao osnovna znanja o dizajniranju.

3. Gdje si pronalazio inspiraciju za kreiranje i šta moda predstavlja za tebe?
Inspiraciju crpim uvijek. Čim nešto moje oči zapaze to prenesem na papir, a kasnije se to finalno realizuje kroz gotov odjevni predmet. Moda za mene prestavlja isticanje svog osobnog pečata kojeg imamo svi, samo je razlika u tome ko pokazuje više ko manje.

4. Što misliš o modi u Bosni i Hercegovini?
Iskreno, mnogo je loša, ali ne toliko da se hvatamo za glave. Nego, da sam na njihovim mjestima samo bih malo kreativnije osmislio modnu scenu u BiH. Posvetio bih mnogo pažnje mladim talentima.

5. Koji stil preferiraš?
Volim casual stil. Mnogi od mene očekuju da ću kazati nešto što je vezano za glamur i sl. Zaista uživam u trenerkama, pamuku i laganim stvarima. Mrzim biti uniformisan.

6. Opiši mi savršeni stajling sa tri riječi.
-    Unikatno
-    Kulturno
-    Svedeno

7. Kako bi trebao izgledati pravi model po tvome mišljenju?
Ne volim nekako govoriti o tome, jer po mom skromnom mišljenju model može biti mršava dama i dama sa oblinama. No, model, odnosno manekenka mora samo da zadovoljava visinu i gard, bar kada je u pitanju AM MAR. 

8. Po kojim karakteristikama biraš svoje modele?
Kao što rekoh to najprije biva visina i gard, to znači način na koji određeni model prezentuje AM MAR brend, ali i sebe drugima (modnim klijentima).  

9. Kako na tvoje zanimanje reagiraju prijatelji i sugrađani?
Nezahvalno pitanje. Ja to gledam kao na jabuku, pola, pola. Zaista prijatelji i poznanici me cijene po tom, mnogi su oduševljeni. No, ako se osvrnemo na drugu stranu shvatamo da smo u konzervativnom društvu gdje ljudski uspjeh nema oprosta. Ali ako mi samo pružamo pozitivne stvari i širimo ljubav kroz evo odjevne predmete nema mjesta za ovakve osobe koji gledaju na to kao na najgoru stvar. Bitno je imati samo ZDRAVU konkurenciju nikako bolesnu.

10. Po čemu su tvoje kreacije drugačije od drugih?
 Zato jer su upotrebljive na mnogo načina. Jednostavni krojevi ali uvijek trendy. 

11. Koji su tvoji modni uzori?
Trudim se biti sam sebi uzor i u tome uspjevam. Mada, na početku sam uvijek sanjao o tome da sam mali „Tom Ford“ . 

12. Sa kojim modelom bi volio surađivati i zašto?
Ovo pitanje mi se mnogo sviđa i nije mi bilo ranije postavljeno.  Zaista, onako od srca želio bih da sarađujem sa našim BiH modelima koji su itekako kvalitetni i uzori za neke u svijetu. Naravno da bih želio da to bude Amra Silajdžić. Smatram da bi se uklopila itekako dobro u mojim kreacijama, a predstavila bi to na najbolji mogući način. Tako da, Amra dobrodošla si!

13. Za koju populaciju kreiraš?
Kreacije su prilagođene od 7-77. Zaista se trudim biti originalan i da svima ugodim. Prva revija AM MAR donijela je dječije modele ali i modele za starije dame.

amaaramar2

Model: Ena Ivković

Fotograf: Ivan Kapetan

Ne propustite