Vlada RS-a o aktivnostima za sanaciju klizišta u Dolini heroja na Sutjesci

Objavljeno:08.02.2018 - 16:39
A A A Times Arial

Vlada Republike Srpske (RS) zadužila je danas javnu ustanovi Nacionalni park „Sutjeska“ da preduzme aktivnosti na sprečavanju daljnjih oštećenja objekata, nakon aktiviranja klizištu na lokalitetu spomenika „Bitka na Sutjesci-Dolina heroja“ .

Od Direkcije za obnovu i izgradnju i Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju u RS-u se očekuje da u saradnji sa Nacionalnim parkom „Sutjeska“ i nadležnim organima Opštine Foča odmah pristupe izradi projekta sanacije klizišta i druge potrebne tehničke dokumentacije.

Zaduženo je entitetsko Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju da nakon izrade projekta i tehničke dokumentacije predloži Vladi RS-a način sanacije, dinamiku i način finansiranja sanacije ovog kompleksa, saopćeno je nakon sjednice entitetske vlade.

Klizište, koje se aktiviralo u Dolini heroja na Tjentištu 3.februara, udaljeno je svega 15-ak metara od spomen-kosturnice, u kojoj su sahranjeni posmrtni ostaci 3.301 borca Bitke na Sutjesci.

Vlada RS-a je na današnjoj sjednici u Banjoj Luci usvojila i Informaciju o provođenju mjera i aktivnosti iz Akcionog plana RS-a za realizaciju preporuka iz Izvještaja misije stručne procjene Evropske unije u BiH po pitanju slobode izražavanja, iz aprila 2016. godine.

Akcionim planom su definisane 43 mjere i aktivnosti za realizaciju 32 preporuke misije Evropske unije. Republičke institucije su, u periodu od maja do decembra 2017. godine, od ukupno 43 mjere/aktivnosti, realizovale 38, od čega je za 28 mjera/aktivnosti (70 posto) realizacija kontinuirana.

Za tri mjere/aktivnosti je realizacija u toku, dok će se dvije mjere realizovati u 2018. godini.

(Fena) 

 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!