CIJELA JUGOSLAVIJA JE OBOŽAVLA OVU GLUMICU: Nela je nasmijavala TITA do suza svake Nove godine, a imala je o njemu NAJGORE mišljenje

Show
CIJELA JUGOSLAVIJA JE OBOŽAVLA OVU GLUMICU: Nela je nasmijavala TITA do suza svake Nove godine, a imala je o njemu NAJGORE mišljenje
.

Nela Eržišnik bila je jedna od najpopularnijih jugoslovenskih glumica. Ostala je upamćena u zemljama bivše Jugoslavije kao baba Ikača, odnosno Marica Hrdalo.

Obraćajući se uglavnom "malim ljudima", Nela je bila među najpoznatijim zabavljačima u bivšoj Jugoslaviji, a njen satirični humor i kritika društva podjednako su zasmijavali i obične proletere i državnike poput Josipa Broza Tita, i, kasnije, Franje Tuđmana i Stjepana Mesića.

tito1

Nela je tokom života nastojala "da ne zafrkava male ljude": "Moje strelice bile su usmjerene na one gore - naravno, u jednom jednoumlju s diktatorom na vlasti to je bilo poprilično zahtjevno - ali ja sam se ipak deklarisala kao Ikača i Marica malih ljudi, a ne Bakarićeva i Rankovićeva".

tito2

"Tito me je veoma voljeo. Bila sam njegov gost od 1955, kada me je prvi put vidio, i od tada nije prošla valjda nijedna Nova godina ni neka proslava da me nije zvao da nastupam. Bilo me je strah da ne pogriješim i imala sam jaku autocenzuru. Kritikovala sam siromaštvo, ali naglasila i to da niko ništa ne radi. Titu se to dopadalo i svaki put je tražio da to ponavljam. Sviđala mu se više Marica Hrdalo koja je govorila kajkavskim dijalektom, a Jovanka je voljela Ličanku babu Ikaču. Ipak, ostajem pri tome da je Tito bio diktator. Imao je vaspitanje KGB-a. Nije baš bio Idi Amin i jeo svoje protivnike, ali je bio opasan i svejedno je odgovoran za Gradišku, Goli otok i Blajburg", pričala je  Nela.

 

Umrla je 2007. godine. 

Ne propustite