Sigurno niste imali pojma da većinu pesticida koje jedemo, voće i povrće proizvode sami

Zdrav život
Sigurno niste imali pojma da većinu pesticida koje jedemo, voće i povrće proizvode sami
.

Vjerovatno niste imali pojma da većinu pesticida koje jedemo, voće i povrće proizvode samiiječ pesticid se krivo razumije. Ljudi su navedeni da vjeruju, uglavnom od strane proizvođača organske hrane i aktivista za zaštitu okoliša, da su pesticidi neprirodni, opasni i da ne spadaju uz opskrbu zdravom hranom. Ali, to je u suprotnosti s osnovnim razumijevanjem biologije, objašnjavaju na stranici American Council on Science and Health.

Pesticidi su sve hemijske tvari, prirodne ili one koje je stvorio čovjek, načinjene tako da ubiju druge žive organizme. Ako koristimo ovako široku definiciju, možemo reći da u prirodi postoji stotine hiljadea pesticida. Kako se ispostavlja, biološko ratovanje izmislila je i usavršila majka priroda.

99.99 POSTO PESTICIDA KOJE KONZUMIRAMO PROIZVODE SAME BILJKE
Na primjer, neke bakterije i gljivice proizvode antibiotike koji ubijaju druge mikroorganizme. Ove antibiotike ne zovemo pesticidima ali je to točno ono što oni jesu. Za stanicu bakterije, mikroorganizam različite vrste često nije ništa drugo nego opasni takmac koji mora umrijeti. I tako ona počne proizvoditi kemijske tvari s ciljem da ubije suparnika. To je pesticid.

Biljke rade istu stvar. Sa stajališta biljke, puno insekata nije ništa drugo nego opasni paraziti koji im jedu listove. Tako biljke proizvode pesticide, kao kofein i nikotin, da bi otjerale štetočine. Kada jedemo biljke, jedemo ove pesticide. Čuveni dr. Bruce Ames pisao je još 1990. godine da 99.99 posto pesticida koje konzumiramo proizvode same biljke. Popularnost organske hrane i neznanstvena mitologija oko toga čine njegova saznanja važnijima nego ikad.

RAZINE KANCEROGENA SU HILJADU PUTA VEĆE NEGO KOD SINTETIČKIH PESTICIDA

Prema timu dr. Amesa, svaka biljka proizvodi nekoliko desetaka toksina, od kojih su neki otrovni za ljude. Kupus proizvodi 49 poznatih pesticida. Dr. Ames smatra da dnevno konzumiramo od 5 do 10 hiljade prirodnih pesticida od kojih mnogi uzrokuju karcinom kada ih se testira na životinjama.

Ames piše: “Kancerogeni su prisutni u sljedećim namirnicama, anis, jabuka, marelica, banana, bosiljak, brokula, prokulice, kupus, dinja, mrkva, cvjetača, celer, trešnje, cimet, krumpir, salata, mango, gljive, senf, muškatni oraščić, narančin sok, peršin, sok grejpa, grožđe, med, breskva, kruška, grašak, crni papar, ananas, šljiva, rotkvica, malina, ružmarin, sjeme sezama, rajčica, čaj, repa, kakao, klinčići, lubenica, leća, hren. Eto, skoro svako voće i povrće je kancerogeno. Razine kancerogena su obično tisuću puta veće nego kod sintetičkih pesticida. Kuhana hrana proizvede još i više pesticida. Za svaki sintetički pesticid koji je stvorio čovjek, majka priroda je stvorila gori. I vjerojatno ga redovito jedemo.”

Ako i dalje želite ukloniti sve pesticide iz hrane, samo je jedna stvar koju možete učiniti. Prestanite jesti ili se prestanite obazirati.

Ne propustite