Znate li šta će vam se desiti u organizmu ako pojedete koju kockicu CRNE čokolade na dan?
Malo ljudi bi prigovorilo na dodavanje malo više čokolade u ishranu. Tamna čokolada posebno je dokazano da poboljšaja kognitivne funkcije, usporuje gubitak pamćenja, pa čak i pomaže u sprječavanju raka.
Odabir prave čokolade
Ako osoba bira čokolade kao svoj primarni izvor antioksidansa, istraživači kažu da je važno da se napravi razlika između prirodnog kakaa i više obrađenih oblika čokolade; tamna čokolada ima pola šećera i četiri puta više vlakana nego mliječna čokolada. Štoviše, ljudi moraju pratiti svoje fizičke aktivnosti i u ishrani izbalansirati potrošnju čokolade, kako bi se izbjeglo debljanje tokom vremena.
Domaća čokolada
![]()
Porcije: 1 ili 20, ovisno o intenzitetu žudnje za čokoladom
Sastojci:
- 1 šolja sirovog kakaa
- 1/4 šolje 100%-tnog javorovog sirupa
- 1/2 šolja organskog, hladno presovanog kokosovog ulja
- 1 kašičice vanilije
- 1/4 kašičice morska soli
- Šaka badema, usitnjenih
Upute:
Topite kokosovo ulje (lagano) u šerpi dok ne postane tečno.
Pomiješajte sve sastojke (osim badema) .
Stavite smjesu na papir za pečenje (veličine A4 list papira)
Pospite bademima na vrhu
Pustite da se zamrzne
Napomena: ovo je tamna čokolada, to neće ličiti na ukus mliječne čokolade! Ako je previše gorka, jednostavno dodajte više javorovog sirupa ili sirovog meda u mješavinu.