Brod koji traži malezijski avion nestao na 3 dana bez objašnjenja: "OVO JE ČUDNO I ZABRINJAVAJUĆE"

Svijet
Brod koji traži malezijski avion nestao na 3 dana bez objašnjenja: "OVO JE ČUDNO I ZABRINJAVAJUĆE"
.

Brod koji je tragao za malezijskim avionom MH370 nestao je s radara na tri dana nakon što je bez objašnjenja isključen njegov satelitski nadzorni sustav.

"Početkom januara malezijska vlada je zaposlila američku tvrtku Ocean Infinity u potrazi za avionom tvrtke Malaysia Airlines, nestalim u martu 2014. godine. Brod tvrtke Ocean Infinity nazvan Seabed Constructor krenuo je u potragu 22. januara, ali nakon deset dana je isključio svoj sustav automatske identifikacije (AIS) bez ikakvog objašnjenja", piše The Guardian.

Tri dana kasnije, brod se pojavio izvan područja pretrage i na planiranom putu prema australskoj luci Fremantle. Ni malezijska vlada ni Ocean Infinity nisu objasnili nestanak broda sa svih radara, ni kojim se putem kretao u ta tri dana.

Obitelji poginulih u padu aviona pozvale su malezijsku vladu i američku tvrtku da objasne trodnevni nestanak broda. Rođak jedne od osoba na letu MH370 izjavio je: "Smatram da je incident zaista čudan i zabrinjavajući. Ako je nestanak bio namjeran, potrebno je njegovo objašnjenje. Ako je brod nestao s radara iz drugih razloga, trebaju nam ih reći."

Strojarski stručnjak koji prati brod Kevin Rupp izjavio je kako vjeruje da je posada odlučila isključiti sustav za praćenje broda kako bi zaštitila obitelji žrtava od nepotrebnog stresa. Rupp smatra da je posada zaključila kako bi zbog praćenja kretanja broda moglo doći do raznih nagađanja da je nešto pronašao, što bi uznemirilo obitelji žrtava, prenosi index.hr.

Let iz Kuala Lumpura za Peking MH370 nestao je u martu 2014. Podaci vojnih radara i satelita pokazali su da je avion naglo skrenuo prema Indijskom oceanu i srušio se. U trenutku pada u avionu je bilo 239 osoba.

 

Ne propustite