Nikada ne unosite mobilni telefon u spavaću sobu: EVO ZAŠTO!

Zanimljivosti
Nikada ne unosite mobilni telefon u spavaću sobu: EVO ZAŠTO!
.

Proteklih godina se mnogo pričalo o tome koliko negativno tehnologija utiče na naš san. Veštačka plava svjetlost električnih uređaja u mozgu aktivira neurone koji nas spriječavaju da se osjetimo pospano.

Električni uređaji ne utiču samo na našu sposobnost da zaspimo, nego i na kvalitet sna, pošto remete proizvodnju melatonina, hormona koja podstiče san. Iako je plava svjetlost jedan od glavnih razloga za to da telefon ostavimo van spavaće sobe, to nije jedini razlog.

MANJE SU ŠANSE DA ĆETE ĆASKATI S PRIJATELJIMA ILI IGRATI IGRICE DO SITNIH SATI

Dopisivanje do kasno i korišćenje telefona u krevetu samo još više pogoršavaju probleme koje i inače skoro svi tinejdžeri imaju sa nedostatkom sna. Kada se dopisujete u krevetu, mozak vam je stalno stimulisan i odlaže padanje u san. Zbog toga remetite svoj unutrašnji sat i faze sna. I sutradan opet ne možete da se naterate da zaspite do onog vremena kad ste zaspali prethodne noći. Zbog toga imate manje energije i manje ste produktivni.

SMANJIĆETE IZLOŽENOST RADIJACIJI

Iako nema čvrstih dokaza koji mobilne telefone povezuju sa razvojem raka, poznato je da telefoni emituju neku vrstu elektromagnetne radijacije koju tkivo koje se nalazi u blizini telefona upija. Internacionalna agencija za istraživanje bolesti raka otkrila je da su te transmisije „potencijalno kancerogene“ i da je rizik sve veći što vam je telefon bliži. Rizik je minimalan i beznačajan ako telefon nije povezan na WiFi, a najmanji je ako je potpuno isključen.

OPUSTIĆETE SE ČIM OBAVEŠTENJA SA TELEFONA PRESTANU DA VAM ZVONE

Ako ostavite telefon u blizini, htjeli vi to ili ne, bićete stalno na oprezu i napeti. Ako stalno podsvjesno očekujete poziv ili mejl, nećete moći da se opustite i mirno zaspite. Što je telefon dalje od vas, ljepše ćete spavati.

Ne propustite