IMATE PLINOVE OD GRAHA? Evo kako da spriječite tu neugodnu pojavu!

Zanimljivosti
IMATE PLINOVE OD GRAHA? Evo kako da spriječite tu neugodnu pojavu!
.

Grah je omiljeno jelo mnogima, a pripremiti se može na gomilu načina i svaki je poseban doživljaj za gurmanska nepca. Njegov učinak na zdravlje također je značajan. Naime, grah ima vrlo malo masnoća i kalorija, bez obzira na vrstu. Osim toga, odličan su izvor bjelačevina, B vitamina, folne kiseline i vlakana koja snižavaju kolesterol.

Mnogi će zastati prije pripreme graha znajući da napuhava pa uzrokuje eventualne neugodnosti zbog stvaranja plinova u tijelu. No, i za to postoji nekoliko trikova. Mnogima je dobro poznato da će grah manje napuhavati namoći li se prije kuhanja barem nekoliko sati u vodi. Prema triku iz bakine kuhinje, grah je dobro namoćiti i dan ranije pa ga ostaviti u vodi preko noći.

Dodatan trik koji posve zaustavlja svojstvo napuhavanja od graha jest da u vodu u kojoj se grah namače stavite kombu algu. Kombu je smeđa alga koja se može nabaviti u bio trgovinama, a izvrsna je za jačanje krvi i organizma jer obiluje većinom vitamina i minerala poput kalcija, joda i magnezija.

Osim namakanja u vodi, kako grah ne bi napuhavao prilikom kuhanja u vodu stavite lovorov list, kim, mažuran, timijan ili đumbir čija svojstva sprječavaju kasniji nastanak plinova u tijelu.

Činjenica je i da slabo kuhani grah izaziva više vjetrova. Želite li to spriječiti, grah obavezno operite (čak i onaj iz konzerve) i kuhajte ga na laganoj vatri i duže, a ne na jačoj.

Ne propustite