Borci sutra podnose tužbu protiv Vlade FBiH

Bosna i Hercegovina
 Borci sutra podnose tužbu protiv Vlade FBiH
.

Poručuju da su prevareni, jer se Vlada obavezala da će od septembra 2017. davati naknadu od 25 posto prosječne plate

Kako piše Oslobođenje, demobilisani borci Armije RBiH koji su nakon potpisanog sporazuma sa Vladom FBiH napustili kamp u Sarajevu u julu prethodne godine, najavili su ponovno okupljanje zbog neispunjavanja obaveza iz potpisanog sporazuma.

- Vlada FBiH nije ispunila nijednu tačku iz sporazuma koji smo potpisali, tako da nas je vlast po ko zna koji put prevarila. Pomenutim sporazumom tačno je definisano da će oko 5.000 boraca biti zbrinuto. Vlada se obavezala da ćemo od septembra 2017. godine primati naknadu od 25 posto prosječne plate u Federaciji BiH i to je bio njihov prijedlog, kazao je za Oslobođenje Ibrahim Hasanović, jedan od potpisnika sporazuma, pojasnivši da naknadu nikada nisu primili.

Hasanović dodaje kako protesti neće biti njihov jedini korak.

- Mi ćemo u utorak podnijeti tužbu protiv federalne Vlade koju ćemo proslijediti Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu te državnom Tužilaštvu. Ostali su još neki detalji koje će definisati naši pravnici. Nakon što predamo tužbe odlučit ćemo o terminu protesta koji više neće biti mirni, rekao je borac iz Teočaka.

 

Ne propustite