Spomenik prijateljstva BiH i Bugarske će se graditi u općini N. Grad

Aktuelno
Spomenik prijateljstva BiH i Bugarske će se graditi u općini N. Grad
.

Općina Novi Grad Sarajevo sufinansirat će izgradnju spomenika prijateljstva BiH i Republike Bugarske, koji će se graditi na mjestu gdje se spajaju ulica Republike Bugarske i Aleja Bosne srebrene u Mjesnoj zajednici „Saraj-Polje“.

Izgradnja spomenika dogovorena je između Općine Novi Grad i ambasade Republike Bugarske u BiH, 9. januara 2015. godine, prilikom posjete ambasadora Angela Alexandrova Anegeleva Općini Novi Grad, i to je realizacija potpisanog sporazuma o zajedničkom finansiranju navedenog projekta.

Obzirom da jedna novogradska ulica nosi naziv Republike Bugarske, koji joj je dodijeljen u čast tome što je Republika Bugarska prva država koja je priznala nezavisnost Bosne i Hercegovine (15.01.1992.), u narednom periodu na ulazu u ovu ulicu nalazit će se i spomenik prijateljstva dviju država.

Planirana je izgradnja spomenika sa postamentom na kojem će biti postavljena spomen-ploča, a u sklopu toga će biti postavljene i klupe za sjedenje, jarboli i drugi prateći sadržaji. Spomenik će biti obložen kamenim pločama, a prilazni plato bit će popločan betonskim pločama. Pored navedenog planirana je i izgradnja rasvjete, tako da će prostor oko spomenika prijateljstva biti osvijetljen.

Općina Novi Grad je finansirala izradu projektne dokumentacije, te provela proceduru javne nabavke za odabir napovoljnijeg izvođača radova.

 

Ne propustite