RAT NA ULICAMA ATINE: Kravave glave i baklje u centru grada, demonstranti se sukobili sa policijom

Svijet
RAT NA ULICAMA ATINE: Kravave glave i baklje u centru grada, demonstranti se sukobili sa policijom
.

Stotine hijada Grka je danas izašlo na ulice zbog višegodišnjeg spora s Makedonijom oko imena, prenosi BBC. Grci osporavaju korištenje tog imena, polažući na njega historijsko pravo, jedna od pokrajina u Grčkoj nosi isto ime, a navode i da na taj način Makedonija iskazuje teritorijalne pretenzije.

Grčki portal Grik riporter prenio je da su se sa policijom sukobili učesnici protesta koji su nosili biciklističke kacige i zastave Grčke, dok su drugi grčki mediji prenijeli da se radi o članovima ekstremno desničarske organizacije "Zlatna zora", koji su takođe prisustvovali protestu na trgu Sintagma u centru Atine.

Prostesti su organizirani u vrijeme kada Atina i Skoplje otvaraju novi proces pregovora o rješavanju dugotrajnog spora i to pod medijacijom Ujedinjenih naroda.

Grčka vlada želi riješiti diplomatski spor, te je pristala da Makedonija zadrži ime ukoliko bi se u imenu države jasno precizirala razlika u odnosu na grčki region. Ali, veliki broj Grka se i tome protive. Ministar vanjskih poslova Nikos Kotzias je dobio i prijetnje smrću jer vodi pregovore. Najtvrđe stave ima Grčka pravoslavna crkva koja se protivi bilo kakvom pravu Makedonije da zadrži to ime.

Medijator UN-a Matthew Nimetz je predložio ime „Republika Nova Makedonija“.

(Fena)

Ne propustite