ZLATA VRIJEDNI SAVJETI: Ovo će vas poštjediti svakodnevnog pranja kose

Praktična žena
ZLATA VRIJEDNI SAVJETI: Ovo će vas poštjediti svakodnevnog pranja kose
.

Studije su pokazale da pranje kose suviše često može da izazove više štete nego koristi. Konstantno pranje uzrokuje da lojne žlijezde luče više masti, a kada vam je kosa masna vi je opet operete i nastaje pravi začarani krug. Mi smo vas spremili sjajne savjete koji će vam omogućiti da kosu perete rijeđe, a da ona opet izgleda fantastično!

1. Pazite na ishranu

Da bi vam kosa što duže bila čista, izbacite svu masnu i prženu hranu iz ishrane. Isto važi i za šećer, beli hljeb i konzerviranu hranu. Zamjenite ove proizvode voćem i povrćem, mijlečnim proizvodima, nemasnim mesom i orašastim plodovima. To će značajno smanjiti aktivnost lojnih žlijezda.

2. Koristite šampon za suho pranje kose

Da biste prikrili masni sjaj, podjelite kosu na pramenove i nanesite na korene šampon za suho pranje kose, poput laka za kosu, sa udaljenosti 20 do 30 cm. Ako je šampon u formi talka, nanesite ga na korijen. Sačekajte nekoliko minuta, a onda očešljajte kosu. Suhi šampon će stvoriti zaštitni sloj oko masne dlake, što će, bar na neko vrijeme, učiniti da vam kosa izgleda čisto.

3. Ne zanemarujte aksesoare

Ako imate šiške, marama može biti zanimljivo rješenje. Sve što je potrebno jeste da operete šiške, podignete ih i vežete maramu, što možete uraditi na razne načine. Ona dobro izgleda i sa puštenom i sa vezanom kosom. Može biti i pravi spas za one sa kratkom kosom. Masnu kosu možete prikriti i pomoću raznih šnala i rajfova sa cvijećem itd.

4. Obratite pažnju na temperaturu vode

Kada perete kosu, koristite toplu ili mlaku vodu. Vrela voda pojačava proizvodnju masti koju luči tjeme. Nakon što operete kosu, najbolje je da je pustite da se prirodno osuši.

5. Vežite kosu u pletenice

Bilo kakve pletenice uradiće sjajan posao kada je u pitanju prikrivanje masnog korijena kose. Što ih sitnije upletete, to bolje. Važno je da pletenica ne bude zaglađena, već opuštena, sa ponekim pramenom koji štrči – glatka pletenica će još više istaći masnoću kose.

Ne propustite