ERDOGAN ODBACIO MAKRONOVU IDEJU: Ništa od partnerstva sa EU, hoćemo samo punopravno članstvo!

Svijet
ERDOGAN ODBACIO MAKRONOVU IDEJU: Ništa od partnerstva sa EU, hoćemo samo punopravno članstvo!
.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, koji sutra stiže u zvaničnu posjetu Italiji, odbacio je sve opcije osim članstva Turske u Evropskoj uniji (EU), aludirajući na francuski predlog "partnertstva" dvije strane.


EU treba da "održi obećanja prema Turskoj", rekao je Erdogan u intervjuu Stampi.

"EU blokira pristup pregovorima i ukazuje da smo mi odgovorni za odsustvo napretka. To je nepravedno, kao i to što neke zemlje EU predlažu nešto drugo a ne članstvo", rekao je Erdogan.

Francuski predsednik Emanuel Makron predložio je početkom januara partnerstvo Turske i EU ukoliko ne uspeju pregovori o članstvu.

"Želimo puno članstvo u EU. Druge opcije nas neće zadovoljiti", dodao je Erdogan navodeći ključnu uloge Turske u pitanju rješavanja migrantske krize.

"Mi smo važni u zaustavljanju migranata koji se kreću prema Evropi. Važni smo i zbog garantovanja stabilnosti i bezbjednosti u Evropi", rekao je on.

Turska je posljednjih nedelja na meti kritika pošto je njena vojska 20. januara krenula u ofanzivu na sjeveru Sirije protiv kurdskih boraca koje smatra teroristima i povezanim sa zabranjenom Radničkog partijom Kurdistana (PKK) koju je označila kao terorističku organizaciju. Erdogan je ponovio da Turska nema ništa protiv sirijskih Kurda već se bori samo "protiv terorista".

Turski predsjednik stiže večeras u Italiju a sutra će se sastati sa tamošnjim zvaničnicima i privrednicima, kao i s poglavarom Rimokatoličke crkve, papom Franjom.

Ne propustite