SAVRŠENA

BRZA I JEDNOSTAVNA: Torta koja će vas oduševiti! (RECEPT)

Objavljeno:03.02.2018 - 23:45
A A A Times Arial

Nakon što jednom probate ovu tortu, postat će vaš prvi izbor...

SASTOJCI:

Kora:

10 bjelanaca

10 kašika šećera

20 kašika mljevenih oraha

4 kašike brašna

1 kesica praška za pecivo

Fil:

10 žumanaca

4 pudinga od vanile

12 kašike šećera

1 margarin

200 g mljevenog keksa

Preliv:

200 g čokolada

1 kašika vode

30 g margarina

Ostalo:

250 g jafa keksa

2 dl soka od narandže

200 g šlaga

3 dl kisele vode

PRIPREMA:

Kora: Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati orahe, brašno i prašak za pecivo. Izmiješati i sipati u pleh 35*43 cm obložen papirom i peći 20 minuta na 180 stepeni. Kad je pečen presjeći na pola dobiju dvije kore.

Fil: Umutiti žumanca sa šećerom i pudingom s malo mlijeka pa skuhati u ostatku mlijeka od 1.5 i ostaviti da se ohladi. Umutiti margarin sa šećerom u prahu, spojiti s ohlađenim pudingom i vanil šećerom i podijeliti na 2 dijela. U jedan deo staviti keks, a u drugi rastopljenu čokoladu.

Preliv: rastopiti čokoladu s vodom i margarinom i preliti preko pečenih kora.

 Slaganje: Kora fil s keksom jafa umočena u sok i čokolada okrenuta na fil, fil s čokoladom, kora. S gornje strane okolo premazati s po 3 kašike oba fila sastavljena. Umutiti šlag i tortu ukrasiti po želji.