BRZA I JEDNOSTAVNA: Torta koja će vas oduševiti! (RECEPT)
Nakon što jednom probate ovu tortu, postat će vaš prvi izbor...
SASTOJCI:
Kora:
10 bjelanaca
10 kašika šećera
20 kašika mljevenih oraha
4 kašike brašna
1 kesica praška za pecivo
Fil:
10 žumanaca
4 pudinga od vanile
12 kašike šećera
1 margarin
200 g mljevenog keksa
Preliv:
200 g čokolada
1 kašika vode
30 g margarina
Ostalo:
250 g jafa keksa
2 dl soka od narandže
200 g šlaga
3 dl kisele vode
PRIPREMA:
Kora: Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati orahe, brašno i prašak za pecivo. Izmiješati i sipati u pleh 35*43 cm obložen papirom i peći 20 minuta na 180 stepeni. Kad je pečen presjeći na pola dobiju dvije kore.
Fil: Umutiti žumanca sa šećerom i pudingom s malo mlijeka pa skuhati u ostatku mlijeka od 1.5 i ostaviti da se ohladi. Umutiti margarin sa šećerom u prahu, spojiti s ohlađenim pudingom i vanil šećerom i podijeliti na 2 dijela. U jedan deo staviti keks, a u drugi rastopljenu čokoladu.
Preliv: rastopiti čokoladu s vodom i margarinom i preliti preko pečenih kora.
Slaganje: Kora fil s keksom jafa umočena u sok i čokolada okrenuta na fil, fil s čokoladom, kora. S gornje strane okolo premazati s po 3 kašike oba fila sastavljena. Umutiti šlag i tortu ukrasiti po želji.