BiH danas: Snijeg, vjetar i zatrpana naselja, evo kada nas očekuje stabilizacija

Bosna i Hercegovina
BiH danas: Snijeg, vjetar i zatrpana naselja, evo kada nas očekuje stabilizacija
.

Padavine i olujni vjetar u Bosni i Hercegovini - počupana stabla, snijegom zatrpana naselja i aktivirana klizišta.

Intezivne padavine prouzrokovale su probleme građanima Konjica i Jablanice. Brojni odroni zemlje i klizišta. Zemlja stigla i do kućnih vrata.

U Trebinju, snažan vjetar čupao stabla. Na ulicama tragovi nevremena.

U Nacionalnom parku Sutjeska na Tjentištu, klizište ugrozilo spomen-kompleks poginulim borcima. Obilna kiša koja od juče pada izazvala je pomjeranje ogromnih količina zemljišta.

"Zaista jedna katastrofalan prizor. Rupa od nekih par stotina metara ispod spomenika, čitavo brdo se otislo. Uzrok tome su sigurno podzemne vode koje su pokrenute. Ono što smo uradili do ovog momenta je da smo kontaktirali resorno ministarstvo i civilnu zaštitu u Banja Luci, očekujemo u večernjim satima geologe iz Banja Luke i ujutro ekipu stručnjaka hidroelektrane Trebišnjice na Drini da procjene štetu i daju plan sanacije", izjavio je Dejan Pavlović, dirktor NP Sutjeska. 

Banja Luka i Pijedor - pod snijegom visine 10 centimetara, bez ozbiljnijih posljedica.

Itekako ozbiljne posljedica snijega koji od jučer popodne ne prestaje padati u sjeverozapadnoj Bosni - veći dijelovi Unsko-Sanskog Kantona cijeli dan su bez struje. Uprkos čišćenju, ulice zatrpane snijegom.

U Rudniku Gacko vanredna situacija zbog enormnih količina padavina i olujnih udara vjetra, pa su sve mobilne mašine i radnici evakuisani na bezbjedno mjesto. U posljednja 24 sata u Gacku je palo 170 litara kiše po metru kvadratnom.

Prognozira se stabilizacija vjetra ali i padavina, kroz odmicanje sutrašnjeg dana.

"Što se tiče sutrašnjeg dana, vjetar mjenja smijer i te brzine neće praktično biti. I dalje će biti nestabilno vrijeme, do kraja dana postupno će padavine i prestati. Jutarnje temperature tokom sutrašnjeg dana uglavnom će biti između -1 i 4, na jugu zemlje i do 10 stupnjeva. U ponedjeljak uglavnom nešto stabilnije, u Bosni pretežno oblačno, u Hercegovini nešto sunčanije", navela je Ismira Ahmović, iz FHMZ. 

A stručnjaci savjetuju da se sutra, u prvom dijelu dana, po mogućnosti reducira boravak na otvorenom, naročito hronični bolesnici, starije osobe i djeca. U drugom dijelu dana opšta slika djelimično će se popraviti.

 

(N1)

Ne propustite