Analiza: Dodik/Čović - Ima neka t(r)ajna veza

Bosna i Hercegovina
Analiza: Dodik/Čović - Ima neka t(r)ajna veza
Mostar/Banja Luka -- Šta to tako čvrsto veže lidera HDZ BiH, Dragana Čovića uz SNSD i Milorada Dodika? Politička principijelnost, programski ciljevi ili često isticana „volja birača“?

Sve su to fino složene političke fraze iza kojih se valjaju neki drugi odnosi, ciljevi i razlozi. Sada kada je nova politička grupacija (SDA, DF, Savez za promjene RS) Čoviću i HDZ BiH, ponudila sve „što im spada“, lider HDZ BiH, nije u poziciji da tvrdi da mu se sa druge strane „nudi više“. Ako je do političkih ciljeva i konzumiranja vlasti, onda se ponuda iz Sarajeva teško može odbiti. Ali pri analizi odnosa Dodik – Čović valja poći od činjenice da se u samoj srži ovog srpsko-hrvatskog političkog kolgomerata ne nalaze trenutni politički ciljevi, već dugoročni strateški projekti!


Dodikov strateški projekt je nezavisna ili što više autonomna RS, dok je Čovićev cilj treći entitet, federalna jedinica ili bilo šta drugo, što bi u političkom i teritorijalnom smislu zaokružilo hrvatski dio BiH. Zbog toga je ovaj savez tako čvrst i pored nepostojanja opipljivih razloga da se brani pod svaku cijenu. Posebno sa pozicija HDZ-a BiH i Dragana Čovića. Ova jednostavna politička trgovina sa namjerom postizanja različitih, ali u neku ruku i komplementarnih strateških ciljeva je u samoj suštini odnosa Dodika i Čovića. Pri tome im sekundiraju i dijelovi intelektulanih i javnih elita na čiju inicijativu je ovaj politički savez svojevremeno i uspostavljen. Zbog toga je i Čovićevo pozivanje na nekakvu čvrstu strukturu vlasti od države do kantona, samo paravan za unaprijed dogovoreni savez, koji bi opstao bez obzira na izborne rezultate.


Sasvim je drugo pitanje ko iz ovog braka na brzaka više dobija; Dodik ili Čović? Sudeći prema dosadašnjiim rezultatima saradnje, politički benefit od saradnje Banja Luke i Mostara je debelo na strani SNSD-a i Dodika. Čović i društvo oko njega, kao da ne žele da shvate da Dodiku služe samo za raspirivanje vatre u Federaciji i političko mešetarenje na nivou države. Otvorena podrška Dodika za „treći enitet“ ima nekog smisla u domenu dnevne politike, ali u stanju realnih odnosa u BiH o tome, ipak ne odlučuje Banja Luka i to temeljna zabluda Čovića i društva odabranih mudrih glava.  


Ukoliko i dođe do nekakvih dogovora oko entiteta, onda se ti razgovori sigurno neće voditi u Banja Luci, već u Mostaru i Sarajevu. Korištenje Dodika kao sredstva pritiska i podrške pri tome više odmaže, nego što pomaže! Političko Sarajevo (i dobar dio diplomata) jednostavno ne želi imati posla sa Dodikom, pa čak ukoliko on dolazi u paketu sa HDZ BiH. Posebno ne sada, kada je moguća i alternativa...


Eventulani raskid koalicije ili dogovora SNSD-a i HDZ BiH, zato je više od političke kombinatorike i pragmatizma u sastavljanju vlasti. Radi se o jasno izrcrtanom strateškom projektu u kome su koordinate saradnje unaprijed zacrtane čvrstim dogovorom pod uslovom oko koga nema pogađanja da RS nije upitana. Sve ostalo je dim i magla....
 
(Izvor: StarMo)

Ne propustite