U State Departmentu popunjene samo dvije najviše pozicije

Svijet
U State Departmentu popunjene samo dvije najviše pozicije
.

Od devet najviših pozicija u američkom State Departmentu sedam će ostati upražnjeno pošto je odlazak najavio i karijerni diplomata Tom Shannon.

Shannon je jučer objavio da planira da podnese ostavku iz ličnih razloga, pa će američki državni sekretar Rex Tillerson, koji je veći dio prve godine mandata posvetio krizama u Sjevernoj Koreji, Siriji, Iranu i Venecueli, ostati prilično usamljen u vrhu State Departmenta, navodi AP.

Mjesta koja će biti upražnjena uključuju pozicije nadgledanja uloge te agencije u američkoj trgovinskoj politici, zaustavljanja širenja nuklearnog oružja, kao i pozicije koje se odnose na izbjeglička pitanja i borbu protiv trgovine ljudima. 

State Departmenta i Bijela kuća se međusobno optužuju za nastalu situaciju, a broj kvalifikovanih kandidata za najviše pozicije nedovoljan je dijelom i zbog toga što je administracija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa zatvorila vrata za republikanske spoljnopolitičke stručnjake koji su bili protiv Trumpa u izbornom procesu.

Moral u američkom ministarstvu spoljnih poslova također je nizak, pošto je niz iskusnih diplomata otišao prije Shannon, javlja Beta.

Ne propustite