BOMBA ZA ZDRAVLJE, A KILOGRAM KOŠTA I DO 5 EURA: Rijetko ko zna za ovu biljku, a donosi veliki profit!
Biljka koja osvaja plantaže naziva se 'jošta', a popularnost je stekla plodovima koji su riznica vitamina ali i brzom zaradom jer su proizvodi koji se dobijaju od nje postali hit na pijacama.
Izgleda kao ribizla, dok ukus lići na mješavinu borovnice, kivija i grožđa.
Jošta je nastala u Njemačkoj ukrštanjem ogrozda i crne ribizle.
Mada je otkrivena 1922. godine u našoj zemlji se malo zna za ovu biljku te se njenim gajenjem može zaraditi veliki novac.
Jošta ima izvanredan sastav minerala i vitamina, visok nivo otpornosti na bolesti i štetočine, uspjeva na područjima sa kontinentalnom klimom, a može izdržati i do -40 °C.
U prvih 4 godine prinos u grmu prosječno je 3,6 kilograma a cijena ploda je i do 5 eura po kilogramu.
Jošta sadrži 8 puta više vitamina C od limuna, 20 puta više od jabuke i oko 30 puta više od trešanja. Konzumira se u svježem stanju, kuhana ili smrznuta. Poznato je i vino od joste, dobijeno bez termičke obrade.
Naučnici su dokazali ljekovita svojstva ove biljke. Ona liječi malokrvnost, jača imunitet, pročišćava krvne sudove i jetru, štiti od prehlade i gripa. Sok od joste dobar je dijuretik, a dokazana su pozitivna svojstva za liječenje gihta i reume.