Naredne sedmice početak suđenja za zločine u Prijedoru

Bosna i Hercegovina
Naredne sedmice početak suđenja za zločine u Prijedoru
.

Naredne sedmice u Sudu Bosne i Hercegovine počet će suđenje Sretku Paviću, bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS), koji je optužen za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora u junu 1992.

Paviću je na teret stavljeno da je kao pripadnik 6. ljubijskog bataljona VRS-a, u julu 1992. godine, učestvovao u ubistvu pet civila bošnjačke nacionalnosti, čija su tijela ekshumirana nakon rata u mjestu Rizvanovići. Početak suđenja zakazan je za četvrtak.

Isti dan, pred Apelacionim vijećem Suda BiH planiran je početak obnovljenog suđenja Tariku i Muhamedu Šišiću, Azizu Šuši i Emiru Drakovcu, optuženima za ratni zločin u selima Vratsalići (općina Rogatica) i Zebina šuma (općina Foča).

U srijedu bi trebalo početi i obnovljeno suđenje Goranu, Miloradu i Ranki Mrđi, te Miletu Kokotu, nakon što im je ukinuta presuda kojom su trojica osuđeni na ukupno 32 godine zatvora zbog zločina u Sanskom Mostu, dok je Ranko Mrđa oslobođen.

Iduće sedmice nastavljaju se suđenja za zločine počinjene u Sarajevu, Vogošći, Konjicu, Rogatici, Prijedoru, Doboju, Ključu, Srebrenici, Foči, Bratuncu, Kladnju, Orašju, Sanskom Mostu, Bosanskoj Krupi, Janji, Čajniču, Ljubuškom, Tesliću, Brčkom, Rudom, Zecovima i Višegradu, javio je BIRN BiH.

Ne propustite